Elkészítettük Magyarország első Legacy Leader kutatását.

Töltsd le a riportot, és tudd meg, hogyan vélekednek hazai üzleti szereplők arról a vezetői szemléletről, aminek alapja, hogy számít, mit hagynak maguk után.

Ki a Legacy Leader?

Olyan (üzleti) vezető, aki a saját érdekein túl, hosszú távra tervez, elkötelezetten a jövőért, a jövő generációiért. Érti a felelősségét, a strukturális változásokért lépéseket is tesz, mindezt a példamutatás jószándékával és a szemléletformálás vágyával. Erős személyes integritással, érzelmi tudatossággal és sziklaszilárd értékekkel. A saját érzelmi, intellektuális és financiális lehetőségeit használja társadalmi ügyek melletti elköteleződésre. Számít, mit hagy hátra maga után.

Te olyan vezető vagy?

Leegyszerűsítve, az általunk Legacy-architektúrának nevezett képletbe foglalva

Lehetőség

Jószándék

Viselkedés

Attitűd

Miért csináljuk?

Szeretnénk, ha a mi korszakunk hősei a Legacy Leaderek lennének.

Példamutatás

Példaképek, akikre a most felnövők jó érzéssel gondolnak majd. Azt mondják róluk, megtették, amit csak lehetett azért, hogy maradjon valami a következő generációknak.

Jövőkép

Az elmúlt évek válságai mindenki számára világossá tették, van következménye annak, ahogy élünk, ahogy fogyasztunk, amilyen cégeket építünk, amilyen döntéseket hozunk. Lehet bármennyire negatív a jövőképünk, a közvetlen környezetünk közérzete még jó darabig a mi felelősségünk is.

Szemléletformálás

Ma vezetőként az a tét, képesek vagyunk-e tenni egy szerethető, méltó és élhető világért. A Bridge ambíciója ez: az üzleti közegben ez a szemlélet legyen a vezetői norma.

Mit találtunk a kutatásban?

A legfontosabb megállapítások dióhéjban

A mélyinterjúk alanyai: a Bridge Budapesttel kapcsolatban álló vezetők és pályakezdő fiatal vezetők voltak. Az eltérő cégméretek, tulajdonosi hátterek és szerepek keverése szándékos vállalás volt, mert szerintünk egy vezetőt nem az különböztet meg az értékei és a szemlélete vonatkozásában, hogy menedzser vagy tulajdonos-e, hogy tíz főt vezet vagy ezret foglalkoztat, hogy gyárt vagy szolgáltat, hanem az, hogy mit gondol a saját vezetői szerepéről, lehetőségeiről és felelősségéről.

Az integrált kutatás során 54 mélyinterjúval és 214 online válaszadóval dolgoztunk.

A vezetés nem cél, hanem eszköz a hatásgyakorláshoz

Négy motiváló hatás van: neveltetés, táguló perspektívák, személyes traumák és a gyerek születése

Az elköteleződés pillanata azután jön el, amikor a vezetői szerep már komfortos

A megkérdezettek 46%-a szeretne értéket teremteni és létrehozni valami hasznosat a társadalom számára

Legtöbben az oktatás, a készségfejlesztés felé fordulnak – a kultúra és művészet ehhez képest jóval kevesebb elköteleződést tud becsatornázni

Növekedési trend: egyre több a támogató, egyre több a támogatás mértéke

A tudatosan hagyatéképítő vezetők hosszú távon elkötelezettek az ügyeik mellett

A hitelesség a fontos, nem a mérhetőség

A hatás legjellemzőbb távlata: 4-5 éves terv vagy a saját gyermekek élete

A cselekvés vágya sokaknál csak akkor jön el, amikor már “leraktak valamit az asztalra”

Tízből kilenc vezető látja azt, hogy van szerepünk és felelősségünk a jövő alakításában

A vezetők többsége, mintegy 61% szeretne nyomot hagyni, a saját életén túlmutatóan

A kutatásban résztvevő üzleti szereplők gondolatai a Legacy Leaderségről

Agárdi Viktor

ügyvezető FATH Kft.

„2017 januárjában kezdtem el vezetni a céget, és hirtelen azt éreztem, hogy az milyen jópofa dolog, hogy ha én azt mondom, hogy az emberek holnaptól rózsaszín pólóba fognak járni, akkor abban fognak, és ha valamit kitalálok, akkor az egy csomó ember életét befolyásolja. Ez eddig nem volt meg – biztos, későn érő típus vagyok, de nem esett le. Az ügyvezetőséggel jött, egyik oldalról…”
Bíró Pál

országigazgató // Country Manager Google Magyarország

„A hosszú távú gondolkodás fontos. Rengeteg olyan dolog van, amit nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, nem tudunk hatással lenni rá 1-2-3 év alatt, hanem ez egy hosszú építkezési folyamat, apró, pici lépések kellenek, egyre inkább ezt tapasztalom mindenben.”

Borbély Zoltán

elnökségi tag Menedzserek Országos Szövetsége

„A hosszútávban hiszek, egy évtized sem riaszt vissza. A nagy ügyek, az nagy idő, de minimum 3-5 év. A támogatásaim is, az ügyek mellé állása is ilyen: vagy nagyon hosszú távon kell támogatni, mert nem fog egyik nyárról a másikra változni, vagy nagyon égető, és akkor ugorjuk meg ad-hoc.”

Dr. Csorbai Hajnalka

stratégiai vezető Opten

„Nagyon érzem a felelősségem. Statisztikával foglalkozom, minden “sok” az egy-egy emberből áll össze. Nem nekem egy személyben kell megváltanom a világot, de tennem kell valamit, és ha mindenki tesz valamit, az nagyon sok lesz. Mindenki a lehetőségeihez mérten tegyen. Elég, ha a következő generációra gondolunk, és megtanítjuk, hogy gondoljon ő is a következőre. Nem 100 lépéses dolgot kell megtenni, hanem lépésről lépésre haladni. Az a cél, hogy hosszú távon működő rendszer maradhasson.”

Dojcsák Dániel

marketingkommunikációs igazgató Shiwaforce

„Ha megtalálunk értékeket, akkor azok ápolása és továbbadása is a feladatunk. Odafigyelek a meghatározó, különleges emberekre, akikkel alkalmam van találkozni és a tőlük összegyűjtött gondolatokat és tudáshalmazt a saját közösségeimben is tovább viszem.”

Fehér Éva

ügyvezető JobGroup

“Ha adok, vissza is kapok. Ha a társadalom felé adunk, lehet, hogy nem én, hanem a gyerekeim kapják majd vissza, de valamilyen formában mindenképp visszakapjuk. Amikor például szakmai segítségnyújtással foglalkozom, az energia, amit visszakapok beépül és megint vissza tudom adni máshova, akár az életem más területeire. ”

Gál-Berey Tünde

alapító-ügyvezető Villámfordítás // Easy Media Kft.

„Klassz lenne, ha úgy emlékeznének rám a gyerekeim, hogy voltam valaki, azon túl, hogy az anyukájuk voltam: volt személyiségem, terveim, létrehoztam valamit.”

Gazsi Zoltán

ügyvezető igazgató Eisberg Hungary Kft.

Hobbimmá vált, hogy összekössem azokat az embereket, akiknek az univerzumban dolguk van egymással, csak én kellettem hozzá, hogy ezt felismerjék. Találkozhattak volna nélkülem is, végigbogarászhatták volna a facebookon vagy más online csatornákon közös ismerőseiket, és ismerőseik ismerősét, és azok ismerősét, de valamiért én kaptam ezt a csodás lehetőséget, hogy összeköthessem őket. És ezért nemcsak ők hálásak, de én is az vagyok.

Gémesi Rita

partner i-Tango

„Képviselünk egy vállalatot, aminek az egymás elfogadása és az üzleti kultúra a zászlajára van tűzve, a munkatársak megbecsülése az egyik legnagyobb érték. Remélem, a dolgozók mellett az ügyfelek által is sok helyre át tudjuk ezt vinni.”

Horváth János

vezérigazgató MVÜK Zrt.

„Az hatott rám, amikor megértettem, hogy a mi kis pici pénzünk mekkora hatással lehet egy szervezet működésére. És már akkor is működésre adtuk, nem címkéztük. Ez sorsfordító volt. Kialakult a küldetéstudat, hogy ha ennek ekkora jelentősége van, akkor tegyünk bele egyre többet évről évre. Ebből született a Bridge-dzsel közösen indított Edisonfund is.”

Iglódi Csaba

társalapító, vezető // vezető tanácsadó MVÜK onlyCEO Klub // Your Way Consulting

„Az ideális világomban nem az a fontos, ki vagy, hanem hogy mit csinálsz. Nem az, honnan jöttél, hanem hova tartasz. Nem az a rendező elv, hogy oszd meg és uralkodj, hanem az élni és élni hagyni. Olyan világban szeretnék élni, amiben van pozitív jövőkép, van közös nevező. Ne azt keressük, ami megoszt, hanem azt, ami összeköt.”

Kreiter Éva

HR igazgató Dreher Sörgyárak Zrt.

„Háború, globális felmelegedés, fosszilis energiák felhasználása, a fenntartható működés emberi aspektusai… küzd bennem, hogy ezeken változtatni kell, de falakba ütközöm: én innen nagyon kicsi hatást tudok gyakorolni. Ugyanakkor tudok hatást gyakorolni a szűkebb környezetemre, és borzasztó szerencsés vagyok, hogy a vállalatra is, amiben dolgozom és azon picit túl is. És ez így már egészen nagy hatás!”

Lancz Róbert

vezérigazgató DOKTOR24

„Módjával érdekel, mit hagyok hátra. Jobban érdekel, hogy amíg élek, milyen hatást fejtek ki. Egy emberöltő alatt olyan hasznos értékeket teremtsek, ami időszakosan jó és közvetetten hatása van a jövőre. A magyar egészségügy és általa a magyar lakosság egészségesebb társadalommá tud válni akár közvetetten általam is. Átalakítani egészségügyi folyamatokat, finanszírozásokat, hozzáállást, amely hosszabb életet és jobb életminőséget biztosít, nagy érték.”

Lestár Tímea

ügyvezető // CEO ARM Hungary Kft.

„A női képviselet hosszú távú dolog. Sajnos régen sem tudtam hallgatni ezekben a témákban, az igazságérzetem felülírt mindent. A gyerekek és az oktatás kicsit változó, ahogy a gyerekem nő bele a rendszerbe, a hangsúly máshova terelődik, de az oktatás mint téma marad. A környezetvédelem kúszott be az elmúlt pár évben, de még nem kristályosodott ki, még tanulom, mit lehet csinálni, hogyan tudok hatni.”

Márton Katalin

HR & CSR igazgató Praktiker

„A jövőfókusz fontos értékem, és vallom, hogy nem a mát kell megoldani, hanem a jövőért kell dolgozni. Nézni kell a big picture-t, nagyobb perspektívában van esély, hogy rövid távon is változást érjünk el, kisebb és nagyobb közösségekben. Foglalkoztat, hogy amíg van esélyem, szerepem, lehetőségem erre, hogyan tudom maximálisan kihasználni és nyomot hagyni.”

Menich Ádám

magánszemély

„Amire hatásunk van, azokra legyünk hatással… a közvetlenül mellettünk élők, dolgozók, szülők, gyerekek, rájuk leszel hatással, a felelősséged ezzel arányos. Minél nagyobb hatással van az ember a körülötte élőkre, annál nagyobb hatással tud lenni az utána jövőkre.”

Nagy György

ügyvezető igazgató // country manager Sigma Technology Magyarország Kft.

„Keressünk sok pénzt tiszta versenyben a szabadpiacon és adjunk vissza belőle bőkezűen azoknak, akik kevésbé szerencsések nálunk. Így a nagy profittal nagy hatás is jár. 18 éve vagyok itt, ki tudtam teljesíteni a karriercéljaimat, de még a végtelenségig tudnám ugyanezt csinálni. Nemcsak méretben vagy árbevételben szeretném erősíteni a vállalatot, hanem elismertségben és a világban kifejtett hatásában is.”

Németh Kornél

ügyvezető Rossmann

„Annál nincs felülmúlhatóbb, mint hogy érzelmileg tudjunk egymással kapcsolódni a materiális dolgokon túl, és tudjunk olyan tereket létrehozni, ahol önmagunk lehetünk, és adni tudunk egymásnak.”

Németh Zsófia

People and Culture Director Roche Magyarország

„Akik társadalmi ügyeket képviselnek, azoknak pénzre is szükségük van: korrekt bérre, fizetésre. Szívügyem, hogy ezt a szemléletet képviseljem. A civil munka nem ingyen munka, komoly tudást, ambíciót, képességet igényel, amit gyakran a vállalatin nehezebb környezetben kell megmutatni.”

Patai Zoltán

társalapító-ügyvezető, Eversync

„Nagyon azt érzem, hogy felelős vagyok és hogy van hatásom. Nem értek egyet azzal, hogy csak egy vagyok a sok közül – még ha olyanról is van szó, pl. egy szavazás, el kell mennem, egy szavazattal is hatással vagyok, ilyen a mindsetem, de ha belevesszük, hogy hány embert ismerek, hányan követik a gondolataimat, a megosztásaimat, hány diáknak lehetek a példaképe, akkor oda kell figyelnem, mit hogyan teszek. Tudok hatással lenni, de néha elszomorít, hogy hiába próbálok tenni azért, hogy jobb világban éljünk, kevés, amit teszek… Annyira komplex világban élünk, hogy sok erőfeszítés kevés eredményre jut, mert akinek nagy a hatalma, egy-egy döntéssel, tettel sok jótakaró, pozitív gondolkodású ember tettét tudja tönkretenni, és ez rossz érzés.”

Patakfalvi Réka

társtulajdonos, kreatív igazgató Continental Group

„Nekem sokáig tartott átállítani az agyam arra, hogy az nem hencegés, ha nézd meg, én mennyit segítettem, mennyit gyűjtöttünk… Abban éltem, ha ezt kommunikálom, reklámozom, akkor ennek rossz az üzenete….egy idő után értettem meg, hogy a segítés megmutatása új segítséget hoz. Sokan csatlakoznak azért, mert látják. Amikor ez megtörténik, az a sikerélmény. Azért kell megmutatni, hogy legközelebb még könnyebben megtörténjen, és még többen csatlakozzanak a jó célhoz.”

Rigó Péter

ügyvezető Derik Kft.

„A következetesség a fő érték és a becsületesség, hogy ha megígérünk valamit, az úgy legyen.”

Dr. Törös Judit

alapító, irodavezető ügyvéd, Törös Ügyvédi Iroda

“Javíthatatlan idealista vagyok. Abban hiszek, hogyha minden egyes ember hozzátesz a nagy egészhez, akkor abból majd valami jó fog kisülni. Nagyon hiszek a minták és a példamutatás erejében, és igyekszem úgy élni, a lehetőségeimhez mérten, hogy egyre inkább a tudatosság legyen a legfontosabb elv, ami a tevékenységemet áthatja. Ebben próbálok az élen járni, ezáltal utat mutatni a közvetlen környezetemnek, és talán így az én közvetlen környezetem is tovább neveli a saját közvetlen környezetét.”

Sárdi Dani

operációs vezető Prezi

„Fontos érték számomra visszaadni másoknak. A társadalom kettészakadása megállíthatatlannak tűnik, lassítani vagy visszafordítani fontos. Ezzel kéz a kézben jár valamilyen fenntarthatósággal kapcsolatos cselekvés.”

Sárospataki Albert

vezérigazgató, Billingo Technologies Zrt.

„Nem mindig volt fontos, hogy legyenek ügyeim. Sokkal fontosabb volt a pályafutásom elején, hogy pénzügyi sikereket érjek el, de ez átformálódott. Rájöttem, hogy a pénz csak eszköz, a siker egy mellékterméke, de nem lehet cél. Idő volt, mire rájöttem. Ezzel az átalakulással együtt felerősödtek a társadalmi célok. A tény, hogy támogatok ügyeket, fontos információ, de az, hogy kit, mit és hogyan, már annyira nem kell, hogy látszódjon.”

Simon Anita

fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettes, az Executive Board tagja Alteo

„A vállalattal letettük a voksunkat a fenntarthatóság mellett és ez nagyon sok plusz lehetőséget rejt. Ha valami mellett elkötelezed magad és hajlandó vagy küzdeni is érte, akkor biztos, hogy nagyon sok hasonló téma is megtalál. Az értékes társadalmi ügyek felvállalása a magyar kultúrában még mindig beágyazódásra vár, ebben is szeretnénk élen járni. Ez nemcsak a külvilágnak szól, hanem ez egyben a belső drive-unk is.”

Szabó Dóra

igazgatósági tag Tranzit-Food Kft.

„Mi burokban élünk, azon kívül sokkal rosszabb a helyzet; de alakulnak mikroközösségek, azokat kell erősíteni. A mindenkiben lévő frusztráltságon kellene változtatni. Széthúzó a társadalom, nagyon nagy különbségek vannak, mindennapi a frusztráltság. Egy egészségesebb társadalomhoz ezeket a szakadásokat összébb kell foltozni, igazságosabb elosztórendszert kellene létrehozni.”

Szabó György

ügyvezető D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt.

„Nem hiszem, hogy a saját buborékon túl bárkire nagy hatással lennék, nem is tudom, hogy erre képes lennék-e… Jogvédelmi szempontból persze igen. Joghoz való hozzáférés, egyenlő bánásmód, emberek tudatosítása, ezzel biztos. Százezres nagyságrendű ember van, akikkel beszélgetünk, akiket elérünk, akik számítanak ránk, cikkeket, anyagokat juttatunk el, bátorítjuk őket. Ez sok. Így valóban nagy hatásom van, ebbe bele sem gondoltam soha, csak csinálom.”

Szatmári Tamás

cégvezető Aliz

„A koleszban, az egyetemen dőlt el. Ott az első pillanattól az egészben benne volt az a szellemiség, hogyan adjunk vissza, például idősebbek a fiataloknak. Közös cél volt, hogy mindenki jó mérnök legyen, az idősebbek segítettek ebben.”

Szendrői Gábor

ügyvezető partner Concorde MB Partners

„Óriási hatásunk van a világra. Amit mi csinálunk, azzal nagyon erősen hozzájárulunk a következő generáció tőkéseinek kialakításához. Pici jelek tudnak lenni a jelenben is, de ez egy 20-30 éves erőfeszítés. Számomra a hosszútávúság üzleti érték és érdek is.”

Tegzes Dániel

stratégiai vezető Continest

„Fontos, mit hagyunk hátra. Cserkész voltam, és ott az egyik alap mondás az, hogy hagyd jobb helyben a világot, mint ahogy kaptad. Magunk miatt is fontos ez. Hiába önzés: ahhoz, hogy jól érezd magad a világban, fontos, hogy legyen egyfajta küldetéstudatod.”

Tengelits András

kommunikációs igazgató Schneider Electric

„A társadalomnak visszaadást kicsit nagyképűnek tartom… ezt hagyjuk meg a valóban nagy hatású, a világ dolgait befolyásolni képes embereknek. Én a saját mikrokörnyezetemben tudom jobban értelmezni azt, hogy amit kaptam az életem során, azt én is vissza tudjam adni.”

Vágó Beáta

Magánszemély

„Az életemet átszővik az együttműködések: cégen belül, nemzetközi szinten, külső partnerekkel egyaránt. Új lehetőségeket nyitott meg a nonprofit szervezetekkel történő kooperáció. Együtt keresni velük a megoldást, tudást és erőforrást megosztani, ezáltál többé válni nagyszerű élmény.”

Dr. Varga Eszter

vezérigazgató // CEO PannonHitel Zrt.

„Fontos, hogy mit hagyok hátra. Coacholok, és az első interjúkon mindig kérdés, van-e példaképe, és ma 10-ből 8 vezetőnek, akinek 7 vagy többjegyű fizetése van, nincs. Ha ezt az űrt én valamilyen módon ki tudom tölteni, az már pozitív befolyásolás.”

Varga-Nagy Eszter

kommunikációs vezető The Coca-Cola Company Magyarország

„Azt hiszem, ha valaki sokat kapott, annak nagyobb a felelőssége. Szociálisan hangolt emberként azt gondolom, akinek több van, az többet is tud adni. Másrészt, ha van befolyásod valamire, akkor az felelősséggel is jár, és muszáj nemcsak a saját érdekeidet figyelve létezni a világban.”

Zeitler Ádám

társalapító Milestone Intézet

„Nagyon magas szintű problémát nagyon magas szinten is kell kezelni, nem kell csak az átlagember nyakába varrni a környezetvédelmet, ennek politikai döntésnek is kellene lennie. Olyan világban szeretnék élni, ahol a vezetőknek a felelőssége és a számonkérése, a cégeknél és a politikában is kiemelten magas.”

Kulczycki Julianna

országigazgató BP

“Jelenleg aktívan foglalkoztat, hogy hogyan tudok olyan vezetővé válni, aki segíti az embereket azon az úton, hogy a lehető legjobb formájukat tudják hozni. Egy olyan környezetnek a létrehozása, ahol sikeresek tudnak lenni, mert megvan a pszichológiai biztonságuk, olyan tudáshoz férnek hozzá és van lehetőségük tanulni, ami a jövőjüket segíti elő.”

Köszönjük!

Az online adatfelvételhez nyújtott segítségért szeretnénk köszönetet mondani az MVÜK onlyCEO Klub közösségének, akik elsőként töltötték ki a kérdőívet, valamint utána az MVÜK teljes világra és egymásra nyitott tagságának. A Menedzserszövetségnek és a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesületnek, a 3rd Gen Zrt. partnereinek, a Trend a lelke kecskeméti vállalkozónői közösségnek, az [eureka] Consulting & Games ügyfeleinek. Külön köszönet illeti a Forbes Magyarországot, amiért a vezetői felelősség és hosszú távú gondolkodás, elköteleződés témájának mindig teret adnak a cikkeink publikálásán keresztül.

LEGACY RIPORT LETÖLTÉSE