top of page
  • Szerző képeBridge Business

A hálás ember boldogabb, elégedettebb az életével.

A Bridge Business Értékeink rovatában szeretnénk megmutatni azt a végtelenül inspiráló közeget, amelynek tagjai képviselik az üzleti élet igazi emberi oldalát. Megkértük a Bridge Budapest támogatóit és partnereit, hogy meséljék el nekünk melyik az a fontos vezértérték, amely hajtja és motiválja őket az üzleti életükben és a mindennapokban. dr. Varga Eszter, a PannonHitel Zrt. vezérigazgatója, a Vállalható Üzleti Kultúráért kezdeményezés Nagykövete, az Edisonplatform Menő céges támogatója osztja meg velünk értékét és gondolatait.


Hála

Fotó: Gregus Máté

A hála számos világvallás központi témája. A hálás ember boldogabb, elégedettebb az életével. A hálás ember magasabb szinten viszonyul a környezete irányításához, az egyéni fejlődéshez, az élet céljának kereséséhez és az önelfogadáshoz. A hálás ember kevésbé hajlamos negatív megoldási stratégiára és jobban is alszik.


A hálagyakorlatok

Oprah Winfrey gyakorlatát követve évekkel ezelőtt elkezdtem a hálagyakorlatokat. Ez azt jelenti, hogy minden este lefekvés előtt áttekintem, hogy miért lehetek hálás az adott napon. Néhány hónap alatt rögzült a gyakorlat és most már szinte magától jönnek este a napra vonatkozó hálára okot adó történések. Ezek nem nagy dolgok egyenként, de összeségében egy csodálatos boldogság gyöngysor gyöngyszemei. Hradek Vikitől a boldogság csupor alkalmazását tanultam meg. Vettem egy szép mázas csuprot, amelybe minden héten teszek egy írást, amely a velem történt heti pozitív történéseket tartalmazza.

Január elsején egy pohár pezsgő mellett elolvasom az 52 cetlit és hihetetlen boldogság és elégedettség tölt el. Hiszem, hogy a hála és a boldogság gyakorolható, fejleszthető és kimagaslóan javítja az életminőséget.

Most írhatnék egy céges jól hangzó szösszenetet a vállalhatóságról, hogy hol festünk játszóteret pl….stb. Én a vállalhatóságot más oldalról közelíteném meg. Én egy kis faluból származom, ott is sokáig tanyán éltünk a családommal. A vidéki, falusi évekből olyan stabil értékrendet hoztam, hogy ez mind a bankvezetői, mind a vállalkozói létemben és minőségemben is elegendő municiónak bizonyult/bizonyul. Nem is tudom, hogy honnan kezdjem…Egészen egyszerű dolgokról szeretnék beszélni, mint hogy hangosan üdvözlöm a másikat és őszintén érdeklődöm a hogyléte felől. Ha segítségre szorulok, akkor segítséget kérek és természetetes, hogy segítséget kapok és adok, ha tőlem kérik. A becsület az egy “MUST” mert hát “mit szól a falu, ha nem viselkedsz rendesen”. Ja és persze ne feledkezzünk meg a kemény munkáról, a szorgalomról és a befektetett munkáról sem. Belém égett a másik ember tisztelete, felnéztünk a szüleinkre, nagyszüleinkre, a tanító bácsira, a doktor bácsira, a “tanácselnök” bácsira, a boltos nénire, az osztálytársak szüleire és nagyszüleire. A faluban a közösségi normák nagyon erősek és ha nem tartod őket, akkor “szájára vesz a falu", kivet magából a közösség. Bár felnőttként igazi individualistának vallom magam, aki önazonosan dönt a követendő normákról és nem kedveli ha bármi kötelező, de a fenti értékek a zsigeri működésem alapjai. Hiszem, hogy a civilizációt egyéniségek sokasága tarja meg és viszi előre.


Szerencsésnek tartom magamat, hogy üzlettásamat, Bánfai Gergőt, akivel kollégák voltunk a Raiffeisen bankban még előző életünkben, és az elmúlt 17 évben már a sokadik közös céget építjük együtt, hasonló értékek vezérlik. Soha nem volt vitánk alapértékeket tekintve.


Mit jelent a vállalhatóság a társaimmal vezetett cégekben?

Hát ilyesmi, hogy mindenkit napra fizetünk, soha nem estünk még késedelembe. A létszám alacsony, a mindennapi életünket a családias hangulat jellemzi. A csapatunkban egyenlő számban találhatók férfi és női vezetők, mindenki mehet szülői értekezletre, Mikulás-műsorra és bárhová, ha a gyermek azt igényli.

Kisgyermekesek rugalmasan dolgoznak, aki hajnalban szeret dolgozni az hajnalban jár, aki később szeretne jönni az később jön, mert az eredményesség sokkal inkább meghatározó, mint az eltöltött órák száma.

Minden héten jön a masszőr a cégbe a sok fájós derék és hát kezelésére munkatársaink nagy örömére. Nagyon fontos, hogy a hulladékot szelektíven gyűjtjük, mert ha nem, akkor Dóritól a Back Office vezetőnktől olyat kapunk, hogy nem tesszük zsebre és a lámpát is le kell, hogy oltsuk és nem vásárlunk műanyag palackozott vizet sem.


Sok üzleti és beszállítói kapcsolatunk időszámítás előtti, törekszünk a hosszútávú üzleti kapcsolatokra, pozitív track record építésre és a bizalomra. Döntésinket a hosszú távú professzionális gondolkodás jellemzi. Üzleti kapcsolatainkat fair play és a win-win határozza meg. Működésünket a transzparencia jellemzi és nem azért, mert pénzintézetként negyedévente az MNB ellenőrzi a számainkat.


Nagyon fontos számunkra a társadalmi felelősségvállalás, ezen belül a hátrányos helyzetűek és a gyermekek támogatása. Támogatjuk a “KIÚTPROGRAMOT”, amely a legszegényebbeknek létrehozott foglalkoztatási program és az Edisonplatformot, amely olyan gyermekfejlesztő kezdeményezéseket fog össze, amelyek felkészítik a gyermekeket a jövőre.


A vállalhatóság nyugalmat, egyensúlyt és harmóniát jelent és mi így szeretünk élni.


bottom of page