top of page

A kihívásokhoz erős csapat kell, az pedig csak úgy lehet, ha egymás szemébe tudunk nézni minden nap

Szatmári Béla - EASTURN Kft., Minősített Vállalható Üzleti Szereplő

Fotó: Szatmári Béla


Miért döntöttetek úgy, hogy a vállalhatóság fontos a cégvezetésben?

Ez soha nem volt kérdés. A vállalhatóság a cégvezetőn múlik. Valóban el tudok képzelni olyan helyzetet, ahol ez döntés kérdése, (pl. megörökölt vagy megvásárolt, átvett cégek esetében), de úgy gondolom, hogy alapjában véve a vállalkozás hasonló lesz a tulajdonosához. Az etikus üzleti magatartás belülről kell, hogy jöjjön, és aszerint lesz egy vállalat is vállalható, amennyire a vezetés akarja, és amennyire kitart ezen elhatározása – ha úgy tetszik az elvei – mellett. A Bridge Budapesttől kapott,” Minősített Vállalható Üzleti Szereplő” titulus számomra olyan, mintha a cégfilozófiámért kapnék jutalmat. ☺

Ez persze nagyon jó érzés, de a legjobb az lenne, ha eljutna az országunk oda, hogy mindenki megkapja ezt a minősítést.


Voltak történetek az életedben, a környezetedben, ami arra ösztönzött, hogy így vezessétek a céget?

Mindenki indul valahonnan. Hozunk egy csomagot otthonról, amit aztán kiegészítünk ezzel-azzal. Manapság már nem a példakép vagy mentor keresése a nehéz, hanem a kiválasztása. Tonnányi üzleti könyv, képzés, életmodell szakad ránk, amikből aztán csak az nem talál ideálokat, aki nem akar. Megfordultam sok helyen, és sok tanárom volt, mégis, úgy érzem, van igazság abban, hogy a gyermekkor és a szülői ház valahol kijelöli az utat. A ”vállalhatóság” velünk születik, és nem biztos, hogy könnyen tanulható, ha valakinek nincs meg.


Miért kérdés ma Magyarországon így céget vezetni? Vagy miért nem kérdés?

Igen, természetesen vannak nehéz napok, amikor elbizonytalanodik az ember, de soha nem a vállalhatóságon! Az nem kérdés. Inkább azon, hogy megéri-e tovább menni, és küzdeni. Ilyenkor segít, ha felveszek egy magasabb nézőpontot. Én hiszem, hogy minden okkal történik...


Mit kezdesz azokkal, akik ezért esetleg furcsán néznek rád/rátok?

Nos, egyszerűen nem foglalkozom velük. ☺

Közvetlenül nem értek ilyen tapasztalatok, de hallomásból tudom, hogy sokaknak elképzelhetetlen, amit csinálunk. Például olyan alap dolgok is, mint az, hogy mindenki be van jelentve, vagy hogy nem állami támogatásból adok fizetést. Természetesen ilyen véleményekkel nem tudok mit kezdeni, így a megformálóaikkal sem nagyon van találkozási pontom.


Mennyire érzed egyedül magad az üzleti környezetedben?

Szerencsére nem vagyok egyedül. Először is mögöttem van egy remek csapat, mindemellett pedig vállalkozó barátaim is hasonló elveket vallanak, akikkel különböző üzleti klubokban találkozom rendszeresen.


Miért éri meg neked személy szerint a vállalhatóság mellett elköteleződni?

Hogy pénzügyileg megéri-e, azt őszintén szólva nem tudom, mert soha nem végeztem ilyen jellegű számítást. ☺ Hogy a tiszta lelkiismeret megéri-e? Nos, ahogyan mondják: az megfizethetetlen.


Miért jó a cégednek?

Mert a benne dolgozók is tudják, hogy álláspontunk azonos. A kihívásokhoz erős csapat kell, az pedig csak úgy lehet, ha egymás szemébe tudunk nézni minden nap. Nem mellesleg a hangulatnak is nagyon jót tesz.


Miért jó az országnak?

Ha ”vállalható” céggel dolgozom együtt, akkor meggyőződésem, hogy korrekt üzleti kapcsolat alakul ki közöttünk, amely mindkét félnek előnyös. Minél több ilyen cég van Magyarországon, annál sikeresebbek leszünk, és ennek - bízom benne - nem elhanyagolható a gazdasági hatása.


Mi segítene neked és másoknak is, hogy könnyebb legyen vállalhatóan céget vinni?

Úgy gondolom a legtöbbet talán azzal tehetnénk, ha már az alapoktól el kezdenénk: oktatni a gyerekeket néhány alapvető gazdasági törvényszerűségre, még a középiskola előtt (pl. a Bridge Bizniscoolban - szerk.). Persze nem könyveléstechnikai órákat kellene tartani a matematika helyett, de nem baj, ha megtanulja a gyermek - mire fiatal felnőtt lesz -, hogy honnan van a fizetés? Honnan van pénze az államnak? Mi az a reálbér? Hogyan építsen egzisztenciát? És hasonlók. Látom, hogy sajnos sok fiatal ezekkel a kérdésekkel a mai napig nincs tisztában, pedig a vállalhatóság egyik alapja az, hogy tudjuk mit csinálunk, és annak mi lesz az eredménye.


bottom of page