A tervezés piacán nem érzem magunkat egyedül

Alexa Zsolt – ,Minusplus Architecture and Design, Minősített Vállalható Üzleti Szereplő

Miért döntöttetek úgy, hogy a vállalhatóság fontos a cégvezetésben?

Számunkra a vállalhatóság kezdettől jelenlévő igény volt. Még egyetemista korunkban nyertünk egy pályázatot, ennek köszönhetően tudtuk létrehozni a céget. Maga a pályázat eleve determinálta, hogy átláthatóan működjünk, és mi is úgy éreztük a nulladik perctől, hogy csakis így lenne érdemes csinálni. Azóta is így működünk.

Voltak történetek az életedben, a környezetedben, ami arra ösztönzött, hogy így vezessétek a céget?

Az említett pályázat és az annak való megfelelés, valamint a saját belső igény ösztönzött, ösztönöz a mai napig.

Van, hogy elbizonytalanodsz?

Fel sem merül. Építésztervező és designer iroda vagyunk, a szakmában ez nem kérdés, a megrendelőink is elvárják, hogy átláthatóan működjünk. Biztosan vannak olyan területek, amelyekről ez nem feltétlenül mondható el, de mi mindig így csináltuk.

Mennyire érzed egyedül magad az üzleti környezetedben?

A tervezés piacán nem érzem magunkat egyedül. Ha kicsit kitágítom az üzleti környezetet, és a kivitelezés felé megyek, ott már nem olyan fekete-fehér a helyzet, de tervezési, műszaki/mérnöki tevékenység tekintetében ez a természetes működés.

Miért éri meg neked személy szerint a vállalhatóság mellett elköteleződni?

Nyugalmat ad a működés során és a korábban már említett belső igény is ezt diktálja. Fontos, hogy ne partizánként tartsanak minket számon a szakmában, hanem megbízható tervező irodaként.

Miért jó a cégednek?

A belső és külső megítélés miatt is, a munkavállalók is örülnek, ha olyan helyen dolgozhatnak, ahol ők is jól érzik magukat, és a megrendelők szempontjából is elengedhetetlen ez a fajta cégvezetés.

Miért jó az országnak?

Transzparenssé és versenyképessé tud(na) válni gazdasági oldalról.

Mi segítene neked és másoknak is, hogy könnyebb legyen vállalhatóan céget vinni?

A kevésbé kizsákmányoló adózás. Nagyon magas az adók mértéke, a környező országokhoz képest is. Ez versenyhátrányt teremt. Ha lenne elmozdulás jó irányba, azaz értelmezhető méretű adócsökkentést eszközölne a mindenkori vezetés, akkor az lehetne a legnagyobb ösztönző ebben a szegmensben. Az építőipar egészét nézve a szellemi/mérnöki munka, azaz a tervezés értékének a helyén kezelése nagyon sokat segítene a tervezéssel foglalkozó cégek vállalható üzemeltetésében.