„A vállalható működés a minimum, enélkül nincs fejlődés és jövő”

Bakonyi Anita és Bakonyi Árpád – REM 189 Zrt., Minősített Vállalható Üzleti Szereplők

1. Miért döntöttetek úgy, hogy a vállalhatóság fontos a cégvezetésben?

Nálunk már a cég indulása óta a transzparens működés az alap. A tisztességes, emberséges magatartás a magánéletben is mindig is fontos volt számunkra, így amikor vállalkozásra adtuk a fejünket ez nem is volt kérdés.

2. Voltak történetek az életedben, a környezetedben, ami arra ösztönzött, hogy így vezessétek a céget?

Egyrészt, a mi iparágunkban (ingatlan üzemeltetés) csak körbe kell pillantani és rossz gyakorlatok sorát lehet felfedezni, így különösen nagy érték a vállalhatóság, transzparencia, az hogy partnereink pontosan azt kapják amit a szerződésben közösen megfogalmaztunk. Másrészt, tapasztalataink szerint cégünk hosszú távon csak ezzel a gondolkodással lehet sikeres.

3. Miért kérdés ma Magyarországon így céget vezetni? Vagy miért nem kérdés? (Van, hogy elbizonytalanodsz? Mivel győzöd meg magad, hogy menj tovább mégis így?)

Magyarországon emberemlékezet óta létezik a „mutyizós” üzleti kultúra és már az elején is tudtuk, hogy ebből kitörni nem lesz könnyű, hiszen az idősebb korosztály szinte nem is ismer mást. De az átlátható, vállalható működés kapcsán soha nem bizonytalanodtam el, még ha vesztettünk is el néha üzleti lehetőséget a hozzáállásunk miatt. Azt látom, hogy sokat „fehéredett” a gazdaság az elmúlt néhány évben és azt remélem ez a folyamat kitart és lassan de biztosan megváltozik a helyzet, hiszen nincs más út.

4. Mit kezdesz azokkal, akik ezért esetleg furcsán néznek rád/rátok? (Ha tudsz felidézni párbeszédeket és érvelést, szuper lenne, ha megosztanád.)

Az FM szektorban dolgozunk, bérlőink nyilván örülnek, hogy működésünk alapja a vállalhatóság, ugyanez igaz a kollégáinkra is. Néha valóban akad olyan partner aki „furcsán” néz ránk és felhúzza a szemöldökét, de az élet általában már rövid távon is minket igazol. Reméljük, hogy hosszú távon még inkább.

5. Mennyire érzed egyedül magad az üzleti környezetedben?

A tágabb üzleti környezetünkben nem kell nagyítóval keresni a rossz gyakorlatot folytató cégeket, de nálunk az összes kolléga osztja a vállalható működéssel kapcsolatos elképzeléseinket és partnereink megválasztásakor is arra törekszünk, hogy azonos legyen az értékrendjük, így a mindennapokban nem vagyunk egyedül.

6. Miért jó neked személy szerint a vállalhatóság mellett elköteleződni?

A vállalhatóság nekem személy szerint a gyerekeim miatt fontos. Olyan példát szeretnék mutatni nekik, mely bátran követhető, hosszú távon is működőképes és az élet minden területén alkalmazható.

7. Miért jó a cégednek?

Szerintem, nem az a kérdés, hogy ez jó-e vagy sem. A vállalható működés a minimum, enélkül nincs fejlődés és jövő.

8. Miért jó az országnak?
Mert enélkül egyedül maradunk itt Európa közepén.

9. Mi segítene neked és másoknak, hogy könnyebb legyen vállalhatóan cékiget vinni? (Jöhetnek az elveken túl az abszolút konkrétumok…)
Kisebb bürokrácia, kisebb adók, stabil törvényi háttér, ami nem nap, mint nap változik. Talán ez még az adózásnál is fontosabb. Tiszta verseny, egyenlő esélyek biztosítása.