top of page

A vállalhatóság fontos az élet minden területén, ami alól a cégvezetés sem képez kivételt

Hűvös Ágnes senior partner, Orosz Adrián managing partner - Karson Consulting, Vállalható Üzleti Kultúráért Minősített Vállalható Üzleti Szereplő


Fotó: Tóth Balázs

Miért döntöttetek úgy, hogy a vállalhatóság fontos a cégvezetésben?

Adrián: A vállalhatóság nem fontos a cégvezetésben. A vállalhatóság fontos az élet minden területén, ami alól a cégvezetés egy pillanatig nem képez kivételt.

Ágnes: Igen, szerintem valahol ott kezdődik, hogy mit gondolunk magunkról, meg mit gondolnak rólunk… és ha ebben a felsorolásban ott van a tisztességes bármely szinonimája, akkor a vállalhatóság az alapkészlet része lesz. Nem döntés, hanem kiindulópont.


Voltak történetek az életedben, a környezetedben, ami arra ösztönzött, hogy így vezessétek a céget?

Ágnes: Mondjuk úgy, hogy voltak olyan üzleti helyzetek, ahol szerettek volna minket ebből kizökkenteni. Ilyenkor három dolog kell: pókerarc, zen állapot és egy határozott állásfoglalás a mondat végén.

Adrián: Néha kell egy jóbarát is, akinek egy pohár bor mellett lehet arról lamentálni, hogy a nagy biznisz néha odaát van… de mi maradtunk ezen az oldalon. Kicsit bosszankodni, kicsit büszkélkedni.


Miért kérdés ma Magyarországon így céget vezetni? Vagy miért nem kérdés? (Van, hogy elbizonytalanodsz? Mivel győzöd meg magad, hogy menj tovább mégis így?)

Ágnes: Kelet-Közép-Európa több országa is az urambátyám-típusú üzleti kultúrában ragadt. Vannak kiskirályok, vannak egymással együttműködő kisebb üzleti körök, vannak szívességek, vannak “nagybácsik” és “jóismerősök”. Persze, lehet a zavarosban halászni. De minden szívesség, minden “tartozás”, minden összekacsintás a kockázatokat növeli valójában: onnantól, hogy benne vagy, mindig lesznek félmegoldások, viszonzások, alkuk. Ha a zavarosban halászol, mindig lesz fél pár csizma, olajoshordó és hínár a hálóban. Ez sosem vonzott minket.


Mit kezdesz azokkal, akik ezért esetleg furcsán néznek rád/rátok?

Adrián: Elsősorban a vidéki ügyfelek és partnerek hiszik el nehezen, hogy nem vagyunk benne azokban a körökben. De furcsán sosem néznek. Inkább megkönnyebbülnek, megnyílnak. Onnantól a közös munka is bizalomtelibb és őszintébb.


Mennyire érzed egyedül magad az üzleti környezetedben?

Ágnes: Szerencsére a Karson-csapat maga is közösség. Egy nyelvet beszélünk az üzlettársakkal, a vezetők, a csapat minden tagja.

Adrián: Annak örülök, hogy ezen túl is vannak társaink. Tanácsadó partnereink között is van olyan, aki egyéni vállalkozóként vagy cégként a Vállalható Üzleti Közösség tagja. Nem vagyunk egyedül.


Miért éri meg neked személy szerint a vállalhatóság mellett elköteleződni?

Ágnes: A személyes integritásom miatt. A csodálatos üzlettársaim miatt, akikkel ezeken a kérdéseken soha nem kell gondolkodnunk. A fiam miatt, akinek nem kell magyarázkodnom (mert a legkeményebb kritikusok a naiv négyévesek és az idealista tinédzserek). A munkatársaink miatt. És a nyitott, bizalomteli ügyfeleink miatt.

Adrián: Önző módon magam miatt. Az üzleti döntéseinkről utólag elmélkedhetünk, mit tettünk volna másképp. Értékelhetjük úgy, hogy jól vagy rosszul választottunk. Mindkettő elfogadható. Hibázunk, tanulunk. Egy dolgot azonban nem engedhetünk meg magunknak, az pedig a vállalhatóság és az etikus szempontok figyelmen kívül hagyása. Sosem szeretnék álmatlanul forgolódni amiatt, hogy valamely döntésemmel szégyenérzet társul.


Miért jó a cégednek?

Adrián: Egy tisztán, tisztességesen vezetett cég kiszámíthatóbb, stabilabb. És nemcsak gazdálkodásában. Könnyebb partnereket találni, ha a bizalomra épül a kapcsolat. Könnyebb házon belül is menedzselni, ha nem kell azon gondolkodni, ki mibe láthat bele, mit mondunk a könyvelőnek, mit tud a pénzügyes.

Ágnes: Az a jó, hogy a vállalható cég biztonságot ad mindenkinek. Azt írja Neil Gaiman a Csillagpor c. regényben, hogy “a kalandoknak megvan a maguk helye és ideje, de sokminden szól a rendszeres étkezés és a fájdalommentes élet mellett”. Hát ezért. A vállalkozás nem rafting, hanem ház, amibe hazatérünk. Legyen kaland is, persze. De eleget raftingolunk új termékekkel, új piacokkal, van kaland így is elég.


Miért jó az országnak?

Adrián: Stabilabb vállalkozásai vannak, nyugodtabb munkavállalói… és talán esélyt adunk a fiataloknak, hogy már egy másik üzleti kultúrába nőjenek bele.


Mi segítene neked és másoknak is, hogy könnyebb legyen vállalhatóan céget vinni?

Ágnes: Pár éve egy állami projektbe keveredtünk bele úgy, hogy egy nagy szakmai szervezet vezetője minket ajánlott szakértőként. Olyannyira, hogy a projekt egyik költségvetési fejezetét a mi javaslataink alapján alakították ki, mi pedig reális összegeket írtunk bele, hiszen ez volt a feladatunk. Majd megkértek minket, hogy az egyik soron lévő feladatot végezzük is el. Csak éppen ne mi, hanem majd megmondják, hogy ki, és majd mi alvállalkozhatunk nekik feleannyiért. Volt néhány nagyon kemény és megalázó jelenet, mire kibogoztuk, hogy ebből mi nem kérünk, így semmiképpen. Könnyebb lenne, ha ilyen jelenetek nem lennének. Ha nem lenne Mr. Húszszázalék sem az államnál, sem vállalatoknál. Ez felsővezetői felelősség.

Adrián: Az is sokat segítene, ha a Vállalható Üzleti Közösség híre elterjedne - tudom, hogy ezen dolgoztok. A közösséghez tartozás nemcsak belül jó, hanem valamiféle kommunikációs pajzs is. Nem kell magyarázkodni, ha kint van mindenhol, egyértelműen, hogy mit is gondolunk a szürke és fekete zónáról. Na jó, nem szó szerint az, amit gondolunk… csak vállalhatóan :)


bottom of page