top of page
  • Szerző képeBridge Budapest

BRIDGEBUDAPEST.10

Születésnapi levél Pistyur Veronikától, a Bridge Budapest vezetőjétől



Tíz évvel ezelőtt, a Bridge Budapest indulásakor azt fogalmaztuk meg, hogy egy olyan országban szeretnénk élni, ahol az önbizalom alapja a tudás és a teljesítmény, egy szerethetőbb, versenyképesebb világban. Ezzel az idealisztikus vízióval vágtunk bele és fogtunk össze 2013-ban a Prezi, a Ustream, a Logmein és az NNG társalapítói és én, hogy elkezdjünk lobbizni egy másfajta üzleti attitűdért. Azóta a víziónk nem változott.


Azt gondoltuk, a változáshoz, egy üzleti vállalhatóságra törekvő kultúrán keresztül vezet az út, ahol hisznek abban és eszerint is cselekszenek, hogy a sikerhez, az érvényesüléshez jó ötletekre, kemény munkára és némi szerencsére van szükség. Értettük persze, hogy ezek a mondatok mennyire naivan hangzanak, és talán vakmerőség is volt erre küldetést építeni. Mégis belevágtunk. Tudtuk, hogy léteznek ilyen üzleti szereplők, és gyakran fehér hollónak érzik magukat. Szerettük volna, hogy ránk találjanak, merjenek, akarjanak hozzánk és egymáshoz is kapcsolódni. Ha ez az üzleti környezet láthatóbbá válik, reálisabb választási lehetőséget jelent azok számára is, akik kételkednek a létezésében.


A kezdeti négy támogató alapítóból így lett az évek alatt közel ötven üzleti vezető, akik ma a Bridge Vezetői Közösségben kapcsolódnak össze. Egy értékközösségben, amelynek tagjai a saját vezetői aktivitásukkal hitelesítik és igazolják a hétköznapokban, hogy szektortól és cégmérettől függetlenül, bárhol képesek lehetünk ezzel az üzleti szemlélettel cégeket, értelmes munkahelyeket építeni.


Az elmúlt tíz évünk gondolkodása, kísérletezése a legacy leadership, a magyarul rémisztően hangzó, de tűpontos: hagyaték alapú vezetői szemlélet fogalmában desztillálódott: a legacy leader olyan (üzleti) vezető, aki a személyes agendáján túlra tekintve szeretne hatással lenni a világra. Hosszú távú víziója van és elkötelezett a jövőért, a jövő generációiért. Érti a felelősségét és a strukturális változások érdekében akár lépéseket is tesz. A példamutatás jószándékával és a szemléletformálás vágyával. Mindezt erős személyes integritással, érzelmi tudatossággal és sziklaszilárd értékekkel teszi. Az érzelmi, az intellektuális és a financiális lehetőségeit cselekvésbe fordítja mások javára, társadalmi ügyek mentén elköteleződve, értve annak jelentőségét, mit hagy hátra maga után.


Ma még kevés vezetőnek vannak legalább 10-15 évre ható tervei, cselekvési térképpel, de reméljük, hogy a mi tudatosító és szemléletformáló munkánknak köszönhetően is egyre többen veszik majd a bátorságot és fogalmazzák meg szerintük mitől lehet jobb hely a világunk, és ezért ők személy szerint mit tudnak tenni. Miközben építik a saját személyes jólétüket is, lehetőséget adnak a környezetüknek is. A hagyatékuk során létrejövő attitűdökből és viselkedésből álló építmény nem pusztán a jószándék és a lehetőségek összege így, hanem a szorzata lehet. Kívánhatnánk-e ennél többet az üzleti elit tagjaitól, minthogy éljenek a felelősségükkel és a lehetőségükkel. Ez ma sok olyan üzleti döntéssel járhat, amelyek megtérülése kérdéses. Sőt nem is biztos, hogy mi látjuk majd az eredményét. Hogy közvetlen hasznunk lesz-e belőle, még kérdésesebb. Ezt egy diófa ültetésekor könnyedén elfogadjuk: majd csak az unokák ülnek az árnyékában. Az üzleti döntéseinkről miért gondolkodnánk másként?


Szeretettel, Vera




Ajándékkal is készültünk!


A történetmesélés kezdettől kiemelt része az életünknek, a működésünknek, a hatásgyakorlásunknak. Történetekkel szeretnénk most is megállni picit, ünnepelni és csak egy pillanatra vissza, de sokkal inkább előre tekinteni. Különleges vezetői mesékkel, Diófa történetekkel. A diófa a Bridge egyik jelképe, a hosszútávú gondolkodást szimbolizálja - ma ültetjük, de nem mi élvezhetjük az árnyékát, mint a ma sok üzleti döntését sem feltétlenül, amiknek kérdéses a megtérülése, de úgy tűnik, nem megúszhatók, ha szeretnénk, hogy a következő generációknak is maradjon valami.


Kortárs alkotókat kértünk fel, akiknek a nézőpontja fontos számunkra, hogy öntsék szavakba, mi a hosszútávú gondolkodás értéke és értelme a jelenünkben.


Fogadjátok szeretettel a Diófa történeteket és vigyétek hírét a hosszútávú elköteleződés erejének és értelmének! Ez a mi ajándékunk és hálánk a közösségünknek, akik hisznek benne, hogy van értelme tenni egy korábban sosem létezett világért.




bottom of page