Csomó mindenről nem kell beszélgetni, ha tisztességesen csináljuk

Kürti Tamás – ,Kürt Akadémia Kft., Minősített Vállalható Üzleti Szereplő

Fotó: Kürti Tamás

Miért döntöttetek úgy, hogy a vállalhatóság fontos a cégvezetésben?

Ez nem döntés nálunk. Ez egyrészről értékrendi kérdés, másrészt kompetencia kérdés, vagy éppen kompetenciahiány. Nem tudunk máshogy működni, mint transzparensen, tisztességesen.

Voltak történetek az életedben, a környezetedben, ami arra ösztönzött, hogy így vezessétek a céget?

Voltak. Láttam tipikus, korunk vállalkozóinak a szenvedését attól, hogy nem tisztességesen vitték az üzletet. Számomra nagyon egyértelmű jól aludni, jó emberi kapcsolatokat ápolni, hatékonyan és egyenesen üzletelni. Csomó mindenről nem kell beszélgetni, ha tisztességesen csináljuk. Szeretek beszélgetni, de csak olyanról, aminek értelme, jelentése, jelentősége van. Az említett vállalkozóknak annyi energiája elmegy számomra feleslegesnek tűnő idegeskedésre, tevékenységre, amit el lehet fecsérelni értékteremtésre is.

Miért kérdés ma Magyarországon így céget vezetni? Vagy miért nem kérdés?

Azt hiszem, kulturális öröksége a rendszerváltáskori szabályozatlan időszaknak. Előtte nem volt vállalkozási kultúra, akik akkor kezdték, nem kaptak szabályrendszert maguk köré, hogyan is tisztességes vállalkozni. Hozzászoktak. Amikor kultúráról beszélek, nem csak etikai és morális rendszerről, hanem konkrét tudásról, módszertanokról, vezetői képességekről is beszélek. Sokan vállalkoznak, akik nem tanulták ezeket, hanem van egy klassz kockázatkereső és alkotási képességük. Felelősen és tisztességesen vállalkozni, tudásban és képességben is sokrétű, összetett képesség, tevékenység szerintem.

Mennyire érzed egyedül magad az üzleti környezetedben?

Semennyire. Elég régóta vállalkozom, a családom is, így a környezetem is hasonszőrűekkel van tele. Olyan példákat látok magam körül, ahol nagyon sok szorgalmat, tudást, bátorságot tesznek bele a vállalkozásokba, és ez meg is térül.

Miért éri meg neked személy szerint a vállalhatóság mellett elköteleződni?

Nem megéri, hanem csak így tudom csinálni, csak ilyen típusú emberekkel tudok együttműködni, alkotni. Ezzel a saját életteremet bővítem. Ha mindenképpen a megérire keresem a választ, akkor ez egy társadalmi ügy számomra, hogy olyan környezetben élhessek, amiben jól tudok működni. Amilyen környezetbe bele tudom engedni a gyerekeket is.

Miért jó a cégednek?

Egyrészt a csapatnak stabilizáló erő, tudják mire lehet számítani, és hogy az nem fog változni. Mivel mi abból élünk, hogy versenypiaci szereplőket teszünk még jobbá, ezért alapvető fontosságú, hogy mi azt is csináljuk, amit tanítunk.

Miért jó az országnak?

Ez egy kulturális versenyelőny. Azok az országok, ahol magas a GDP és a jólét, azokban alacsony a korrupció. Klassz lenne ilyen országban élni.