Ha valamit csinálunk, akkor csináljuk rendesen!

Jókay Tamás – ,Animatus, Minősített Vállalható Üzleti Szereplő

Miért döntöttetek úgy, hogy a vállalhatóság fontos a cégvezetésben?

Erre nagyon egyszerű a válasz: nem volt soha kérdés. Ha valamit csinálunk, akkor csináljuk rendesen! Így nem kell soha attól tartani, hogy valami olyat teszünk, ami miatt később hátrány érhet bennünket. Az átlátható és jól strukturált működés pedig számunkra teszi egyszerűbbé a mindennapi működést.

Miért kérdés ma Magyarországon így céget vezetni? Vagy miért nem kérdés?

Tapasztalatunk szerint ma Magyarországon nem feltétlenül a rátermettség, a tudás, a teljesítmény vagy a jó minőség az, amivel könnyebb előrébb jutni. Így sokszor kihívás elé állít minket is az élet. De van egy “minimum”, amiből semmilyen körülmények között nem engedünk. Egyúttal igyekszünk partnereinket, megrendelőinket is úgy megválogatni, hogy ez ne is lehessen kérdés. Idáig sikerült. Nem kell sokat győzködni magunkat, hogy csak ez a helyes út. Amit eddig tapasztaltunk ugyanis minket igazolt. Még nem találkoztunk olyannal, aki emiatt furcsán nézett volna ránk. Sőt, inkább elismerésben részesülünk, ami újra csak megerősít minket.

Mennyire érzed egyedül magad az üzleti környezetedben?

Semennyire, mivel a partnereink is hasonló nézeteket vallanak. Aki pedig nem, azzal nem dolgozunk.

Miért éri meg neked személy szerint a vállalhatóság mellett elköteleződni?

Vállalhatóság = gondtalanság. Persze nem mindig ennyire egyszerű, de valójában mégis ez húzódik meg mögötte.

Miért jó ez az országnak?

Az ország fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy a cégek egyre inkább tisztán, átláthatóan, vállalhatóan működjenek. Az ország alapját az képezi, hogy az emberek (és cégvezetők) fejében mennyire van rend. Minél többen gondolkoznak így, annál erősebb és versenyképesebb lesz az ország. Habár most ez nem mindig tűnik így, de szerintem hosszú távon csak így vagyunk képesek fejlődni.

Mi segítene neked és másoknak is, hogy könnyebb legyen vállalhatóan céget vinni?

Talán leginkább az, hogy a “hatalom” ne úgy tekintsen az emberekre és a vállalkozásokra, hogy azok biztosan valami “stiklit” csinálnak. Hiszem, hogy az emberek alapvetően jónak születnek, és úgy is akarnak működni. Ha ki tud alakulni egy megfelelő partnerség, akkor azzal mindenki jobban jár.