Hisszük, hogy a hozzánk hasonlóan gondolkodó vállalatok komoly versenyelőnnyel bírnak

Ferencz Gyöngyi – ,VGD Hungary Kft., Minősített Vállalható Üzleti Szereplő

Fotó: Ferencz Gyöngyi

Miért döntöttetek úgy, hogy a vállalhatóság fontos a cégvezetésben?

Már a cég megalapításakor, közel 20 évvel ezelőtt is céltudatosan arra készültem, hogy nyugat-európai szintű, nemzetközi környezetben is képviselhető céget alapítsak. Svájci, osztrák és belga mentoraimtól sok mindent tanultam, amelyek közt az egyik legfontosabb alapkő az üzleti bizalom megszerzése és megtartása, a nyílt és őszinte kommunikáció, az adott szó értéke voltak.

Számunkra a vállalhatóság tehát nem döntés kérdése, hanem a VGD értékrendjének egyik legfontosabb alapeleme. Üzlettársaim, Kuntner Andrea és Thurn Erik is ugyanezt az üzleti kultúrát és nyitottságot hozták magukkal korábbi nemzetközi munkatapasztalataik révén, amikor csatlakoztak a céghez, és a hármas ügyvezetés operatív munkája is elképzelhetetlen lenne az egymás felé is irányuló nyitott, őszinte és vállalható szemlélet nélkül, amelyet üzleti partnereink és kollégáink felé is kommunikálunk. Nem csak mondjuk, így is cselekszünk..

Voltak történetek az életedben, a környezetedben, ami arra ösztönzött, hogy így vezessétek a céget?

A VGD európai hálózatához (,VGD.eu) csatlakozáskor már eleve nemzetközi környezetben dolgoztunk, amely magával hozza az alkalmazkodás-képességét, kisvállalatként pedig adta magát a családias hangulat, amit a harmóniára törekvő cégvezetés emelt nagyon értékes szintre. A tevékenységünkből adódóan (könyvvizsgálattal, könyveléssel, adótanácsadással és kapcsolódó számviteli szolgáltatásokkal foglalkozunk) bizalmas információkkal dolgozunk, a bizalmi viszony és megbízhatóság nem csak az ügyfél részéről elvárás, ez a cégfilozófiánk része is.

Már azelőtt, hogy trendivé vált volna, nálunk rendszeresen érkezett az irodába gyümölcskosár, vagy elérhető volt a masszázs és a rugalmas munkaidő is a munkatársak részére. Kollégáink ma már egyetemista vagy kiskamasz gyermekei köztünk nőttek fel, a mai napig vissza-visszajárnak az irodába, és az új VGD babákat is nagy örömmel látjuk. Nem titkoljuk: szeretjük a munkatársainkat és – úgy gondoljuk – ők is szeretnek bennünket. Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy nálunk mindkét fél „szívvel-lélekkel” teszi a dolgát, igazi csapatmunka zajlik, és ezzel vezetői magatartással a 2 x 2 = 5.

Miért kérdés ma Magyarországon így céget vezetni? Vagy miért nem kérdés?

Nem kérdés, hogy ma már így kell, vagy kellene céget vezetni. Hisszük, hogy a hozzánk hasonlóan gondolkodó vállalatok komoly versenyelőnnyel bírnak. Nincs bennünk elbizonytalanodás, hogy jó irányba megyünk, ez a magatartás már a kezdetektől olyan természetes számunkra, mint a lélegzetvétel. Azt gondolom, hogy a ,Vállalható Üzleti Szereplők Manifesztóját akár mi is megfogalmazhattuk volna a gyakorlatunk alapján. Nem kívánunk letérni az útról, szeretnénk továbbra is felemelt fejjel a tükörbe nézni.

Mit kezdesz azokkal, akik ezért esetleg furcsán néznek rád/rátok?

Talán nem amiatt, mert az üzleti partner nem fair játékos lett volna, de volt már rá példa, hogy inkább lemondtunk egy jól fizető üzletről azért, mert az ajánlatkérő leendő ügyfél olyan vállalhatatlan megoldásokat kért, amelyeket nem állt szándékunkban teljesíteni. Fontosabbnak tartjuk a hosszú távú együttműködést az ügyfeleinkkel, és megbecsültségünket jól mutatja, hogy az egyik legjobb marketing-eszközünk az etikailag is megkérdőjelezhetetlen professzionális munkánk.

Mennyire érzed egyedül magad az üzleti környezetedben?

Egyáltalán nem érzem egyedül magam. Egyrészt a két ügyvezető-tulajdonos társammal remekül kiegészítjük egymást, harmóniában, egyetértésben dolgozunk. Aztán adott a már említett nemzetközi üzleti környezetünk, amely nem csak európai, hanem az egész világra kiterjedő hálózati kapcsolatokat jelent a kollégákkal és az ügyfelekkel. Emellett több éve aktívan, támogatóan veszünk részt szakmai szövetségek, üzleti kamarák és egyéb társadalmi szervezetek életében is, így a magyarországi üzleti környezetünk is széles palettán mozog. Szerencsére azt látjuk, egyre többen vannak azok, akik hasonlóan gondolkodnak, mint mi, és szerencsére ebbe a körbe valamennyi munkatársunk is beletartozik. Soha nem kaptunk még ennyi gratulációt ügyfeleinktől, együttműködő partnereinktől, a nemzetközi hálózatban dolgozó kollégáktól, mint a ,Minősített Vállalható Üzleti Szereplő cím elnyerése kapcsán.

Miért éri meg neked személy szerint a vállalhatóság mellett elköteleződni?

Ha egyszerűen szeretném megfogalmazni: ilyennek születtem. Az adott szó, a „gentleman agreement”, az átlátható és tisztességes vállalatvezetés, a támogató hozzáállás mellett nincs más alternatíva. A vállalhatóság számomra alapkompetencia, mint az üzleti igényesség. Az őszinte, támogató szó mindig a leghatékonyabb megoldásokat képes hozni még különös helyzetekben is.

Miért jó a cégednek?

A mi szakmánkban a cég jó híre, vagy éppen rossz híre elég gyorsan terjed. Az üzletági specialisták magyarországi csoportja jól ismeri egymást. Az, hogy mi tudjuk, hogyan dolgozunk, jóleső érzés magunknak. Ugyanakkor az, hogy most már szélesebb körben mások is megtudták – ezzel az elnyert minősítéssel – hogy hogyan dolgozunk, hogy milyen a mi elkötelezettségünk, nos, az már üzleti eredményt is hozhat. Mind új ügyfelekben, mind pedig olyan leendő kollégákban, akik másik cégtől váltanának valami jobbra, tisztábbra, vállalhatóbbra. Igen, fontos az employer branding szempontjából is, mert a vállalhatóság egy számottevő üzleti érték.

Miért jó az országnak?

Nemzetközi hálózatunk a Nexia International több mint 100 országban működik világszerte, és évente több száz kollégával találkozunk személyesen egy-egy konferencia alkalmával, illetve cikkeink is megjelentek a Nexia hírlevelekben. Mondhatjuk, hogy Magyarország „szakmai diplomatája”-ként több esetben tartottunk olyan előadást nemzetközi rendezvényeken, illetve publikáltunk híreket, ami az ország iránti bizalmat, a befektetői kedvet növelheti. Ilyen volt pl. New York-ban Kuntner Andrea előadása egy befektetői konferencián, de sorolhatnám az elmúlt 20 év több lényeges üzleti eseményét is, ahol munkánkkal, megbízhatóságunkkal, szakmai hozzáértésünkkel fémjelezhettük Magyarországot, erősítve ezzel az országimázs pozitív megítélését.

Mi segítene neked és másoknak is, hogy könnyebb legyen vállalhatóan céget vinni?

Ma már sok olyan céginformációs eszköz létezik, amellyel ellenőrizhetjük a leendő üzleti partnerünket, de még mindig a személyes ajánlás, a bizalom az, ami az igazán jó üzleteket hozza. Minél több hasonló értékeket képviselő kollégával, vállalatvezetővel dolgozunk együtt, annál több jó gyakorlatot tudunk mi is a magunkévá tenni.

Ugyanakkor a kormányzati bizalom és támogatás is jól jönne, még több olyan központi pozitív akcióra, minősítésre lenne szükség, mint például a NAV „Megbízható adózók” adatbázisa. Ha hasonló „pirospontokat”, konkrét elismerést, akár gazdasági előnyt lehetne ezzel szerezni, akkor egyre több vállalkozás csatlakozna az etikus cégek sorába. Az ilyen kampányok segítségével el lehetne érni, hogy még több vállalkozás törekedjen a vállalható vállalkozások táborába tartozni.