• Bridge Business

Kevesebb kontroll kellene, ha mindenki becsületes lenne

Patonai Ágnes - p2m Consulting Kft., Minősített Vállalható Üzleti Szereplő

Forrás: Vállalható Üzleti Kultúráért esemény (Fotós: Munkácsy Barbara)

Miért döntöttetek úgy, hogy a vállalhatóság fontos a cégvezetésben?

Természetesen értem a kérdést, de mégsem. Hogy lehet az, hogy valakinek nem ez az alap? Belülről jön, számomra ez a fajta cégvezetés természetes, és mindenki számára annak kellene lennie, legalábbis nekünk sohasem merült fel kérdésként, hogy ne erre törekedjünk.


Voltak történetek az életedben, a környezetedben, ami arra ösztönzött, hogy így vezessétek a céget?

Igen, voltak, sokszor mesélem, hogy amikor tanácsadóként elkezdtem a pályámat, egy cég alvállalkozója voltam. A vállalkozó mindenkit kifizetett, de nekünk, akik valójában elvégezték a munkát, nem egyszer kellett fél évet várni, hogy megkapjuk a pénzünket. Rossz volt a sor végén állni. Amikor mi céget alapítottunk, megfogadtuk, hogy ha a kollégáink elvégzik a feladatot, és az ügyfél is elfogadja a teljesítést, akkor mi kifizetjük őket, első körben. Nekem annak idején nem ez volt az élményem, így ez az igény nagyon erős bennem, mert tudom, milyen bizonytalanságban lenni.


Miért kérdés ma Magyarországon így céget vezetni? Vagy miért nem kérdés?

Önmagában a cégvezetés a nehéz, nem az, hogy vállalhatóan. És ez is inkább az elején volt számomra nehezebb. Nem szeretek rosszul aludni. Sokszor izgultam azon, hogy mindent jól csinálok-e, nehogy elrontsak vagy elfelejtsek valamit. Az, hogy szándékosan rosszul csináljak valamit, az nekem nem menne. De 12 év rutinnal már azért könnyebb a cégvezetés is.


Mit kezdesz azokkal, akik ezért esetleg furcsán néznek rád/rátok?

Voltak hajmeresztő kérések, akár munkavállalói irányból is, például éppen tavaly történt, hogy egy jelölt borítékban kérte volna a fizetését. Alig akartam elhinni, hogy ez tényleg megtörténik. Minden döntés kérdése, és mi ebben a helyzetben természetesen végül nem ezt a jelöltet választottuk.


Mennyire érzed egyedül magad az üzleti környezetedben?

Úgy látom, hogy egyre többen vagyunk, akik így gondolkodnak. Lehet, hogy kiváltságos helyzetben vagyok, de abban az üzleti környezetben, ahol mi mozgunk, ez az alapvető gondolkodás, így nem érzem magam különcnek. Az is elképzelhető, hogy szerencsés iparágban dolgozunk, ugyanakkor abban is hiszek, hogy életünk során olyan emberekkel maradunk hosszabb távon kapcsolatban, akikkel hasonlóan gondolkodunk. És ha kapcsolatba kerülünk 1-1 olyan üzleti szereplővel, akinek összeférhetetlen az értékrendje a miénkkel, akkor pedig eldönthetjük, akarunk-e így együttműködni.


Miért éri meg neked személy szerint a vállalhatóság mellett elköteleződni?

Mert egyezik a saját egyéni értékrendemmel.


Miért jó a cégednek?

Mert szerintem mindenki nyugodtabb, minden kiszámítható.


Miért jó az országnak?

Tervezhető, átlátható így a gazdaság.


Mi segítene neked és másoknak is, hogy könnyebb legyen vállalhatóan céget vinni?

Látva más országok példáját, ha mindenki átláthatóan működne, nem lenne szükség ennyire szigorú szabályozásokra, magas adóterhekre, amik nehezítik az életünket. Kevesebb kontroll kellene, ha mindenki becsületes lenne, amivel meg csökkenhetnének az adminisztratív terheket és a költségeket. De egyelőre itt még nem tudunk globálisan gondolkodni.


© 2020 by Bridge Business 

  • Facebook
  • LinkedIn
  • YouTube