top of page

Nekem a vállalhatóság önazonosságot jelent

Jóföldi Endre - Precognox Kft., Minősített Vállalható Üzleti Szereplő

Fotó: Jóföldi Endre

Miért döntöttetek úgy, hogy a vállalhatóság fontos a cégvezetésben?

Nekem a vállalhatóság önazonosságot jelent, ami pedig az egyik alapértékem. Magányszemélyként is eszerint igyekszem működni. A tulajdonostársammal, aki a cég fejlesztési vezetője (Kása Károly - a szerk.) egyébként is így szeretnénk élni az életünket. Nem mindig válik be, ha egy céget ketten alapítanak, de mi nagyon hasonlóan gondolkodunk ebben is, és teljes egyetértésben vezetjük így a céget.


Voltak történetek az életedben, a környezetedben, ami arra ösztönzött, hogy így vezessétek a céget?

Olyan céget akartunk építeni, amely nemzetközi szinten is megállja a helyét, vagy ha majd később eladásra kerülne a sor. A Precognox mérlege megegyezik a valósággal, a cég valós gazdasági helyzetét mutatja. Szerintem ez rendkívül fontos, hogy a mérlegeink, beszámolóink nincsenek kozmetikázva, mert ellenkező esetben később partnerek, befektetők keresésekor, akár eladáskor nagyon megnehezítheti a helyzetet, ha nem a valóságnak megfelelő adatokat tartalmaznak. Gazdaságilag is megéri, ha nem játszunk a számainkkal, mert tisztában vagyunk a saját helyzetünkkel, határainkkal, magunknak sem hazudunk. Nem azért tud működni csupán a cég, mert különböző trükkökkel mesterségesen alacsonyan tartja az árait, hanem mert valójában is versenyképes.


Miért kérdés ma Magyarországon így céget vezetni? Vagy miért nem kérdés? (Van, hogy elbizonytalanodsz? Mivel győzöd meg magad, hogy menj tovább mégis így?)

Mi 2008-ban, a Precognox alapításakor így döntöttünk és azóta így működünk. Nekünk nem volt kérdés, de azóta több intézkedés segíti ezt a gondolkodást: az online számlázás vagy az online pénztárgépek bevezetése szerintem nagyon hasznos volt. Egyre kevésbé jelent versenyhátrányt, ha valaki vállalhatóan működik ezek által. Ha a piac egésze fehéredik, akkor egyre reálisabb, hogy egyre többen tudnak így működni.


Az országban az egyik legnagyobb hátrányt jelenleg is a nagyon magas járulékterhek jelentik. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy itt is van pozitív változás, bár összességében még mindig magas. Fejlesztői piacon már nehezebben tudunk versenyezni Ukrajnával vagy akár Romániával a nettó béreket tekintve. Az árakat persze nagyban befolyásolja a cég lokációja is, hogy milyen piacokat tud elérni. Például egy amerikai partnercégünk szakmailag hasonló szinten áll velünk, de sokszorta magasabb áraik vannak, mint nekünk, mert olyan területen, piacon dolgoznak, ahol elkérhetnek egy ilyen magas árat.


Mit kezdesz azokkal, akik ezért esetleg furcsán néznek rád/rátok?

Mi az IT szektorban dolgozunk, ott szerencsére ez a felfogás nem egyedülálló. Inkább a munkabérek területe a kérdéses, hányan dolgoznak valójában egy cégben, hányan vannak bejelentve, hányan számláznak be. Ezért fontos egy transzparens kép a cégről. Nem mindegy, hogy egy bizonyos árbevételt a papíron szereplő 25 emberrel érték el, ami valójában 60, vagy a papíron is szereplő 60 munkatárssal.


Személyes élmény, amikor egy étteremben az online pénztárgép bevezetése után fizetéskor elkértem a számlát. Először a rendelési összesítőt kaptam meg, csak újbóli felszólításra kaptam meg a hivatalos nyugtát. Én éreztem kellemetlenül magamat az incidens után. Pedig a vendéglátóiparban is több pozitív változás volt az utóbbi időben. Ezért is rossz, ha valaki nem fizeti be a kötelező terheket, mert azok dolgát nehezítik meg, akik rendben fizetnek. Nem tudok azonosulni a kacsintsunk össze és csaljunk együtt adót szemlélettel, mert végül így vagy úgy a gazdasági szereplőktől úgyis be lesz hajtva az ország működtetéséhez szükséges összeg. Én szeretném, ha ebből mindenki vállalná a rá eső részt.


Mennyire érzed egyedül magad az üzleti környezetedben?

Ezt kevésbé érzékelem. IT szektorban dolgozunk, az ügyfeleink és a partnereink is ebből a szektorból kerülnek ki, lehet egy kicsit a valóságosnál szebb képet mutató buborékban élünk és dolgozunk. Biztosan vannak szektorok, akár az építőipar vagy a vendéglátás, ahol nehezebb így működni.


Miért éri meg neked személy szerint a vállalhatóság mellett elköteleződni?

Elsősorban azért, mert nem hazudunk magunknak. Szerintem, ha valaki azért nyereséges, mert csalt, igazából nem is nyereséges. A piaci szereplőknek el kell fogadniuk, hogy több elem van a piacon, amit nem tudunk befolyásolni, úgy mint például a járulékterhek vagy az árak. Ezek adottak, el kell fogadnunk őket és eszerint működni. Engem például ez is inspirált arra, hogy egy kicsit megelőzve a saját méretünket közvetlenül is elkezdjek amerikai partnereket keresni, emelve ezzel a bevételeinket.


Miért jó a cégednek és az országnak?

Összességében, ha azt szeretnénk, hogy a járulékterhek csökkenjenek, ahhoz több embernek lenne szükséges befizetnie azokat. Ha többen fizetünk, csökkenhet az adók szintje. Ez nem csak nekem jó, hanem az egész országnak, mert a befizetések összege viszont növekedne.


Mi segítene neked és másoknak is, hogy könnyebb legyen vállalhatóan céget vinni?

Elsősorban meg kell említenem, hogy Magyarországon kivételesen sok információ érhető el egy cégről nyilvánosan. Mi élünk is ezzel a lehetőséggel és mielőtt valakivel üzletelnénk, megnézzük az elérhető információkat. Azonban nem lehetünk biztosak benne, hogy azok tényleg mindig a valóságot tükrözik. Ezért fontos lenne, hogy egyre inkább tudjuk, hogy az, ami a papíron van, az valójában is igaz.


Ezen kívül a bérterhek csökkentése hatalmas segítség lenne. Annyira magasak, hogy előbb-utóbb nem éri majd meg emberekkel elvégeztetni bizonyos feladatokat, mert automatizált folyamatokkal olcsóbban, hatékonyabban megoldható lesz. Szerintem vannak területek, ahol ezzel is kellene védenünk az élő munkaerőt az automatizálással szemben.

bottom of page