top of page

Nem akartunk lelépni mert úgy éreztük, hogy feladatunk van itthon

Molnár Péter - MAFORM, Vállalható Üzleti Kultúráért Minősített Üzleti Szereplő

Fotó: Horváth Viktor

Miért döntöttetek úgy, hogy a vállalhatóság fontos a cégvezetésben?

A vállalható működés számunkra nem volt kérdés, már az első pillanattól kezdve így gondolkodtunk. Azt valljuk, hogy a vállalhatóság a cégszerű működés része. 2009-ben diplomáztunk az alapítótársammal Gézával (Csire Géza - a szerk.), ezután pedig munkát kerestünk a piacon. Ekkor szembesültünk vele, hogy milyen a nem vállalható működés. Mivel nem találtunk olyan céget, ahol szívesen dolgoztunk volna, megalapítottuk a MAFORM-ot. Ekkor már nem volt kérdés, hogy vállalhatóan fogunk működni. Az elején, kis cégként ez főként azt jelentette, hogy mindenkit bejelentettünk, befizettük az adót, és úgy viszonyultunk a partnereinkhez, később pedig a munkatársainkhoz, ahogy mi is szerettük volna, hogy hozzánk forduljanak. Végső soron a vállalhatóság igazából a skálázhatóság feltétele is. Ha valami már kicsiben sem működik, nem kifizetődő, akkor nem fog tudni a cég egy következő, magasabb szintre lépni.


Voltak történetek az életedben, a környezetedben, ami arra ösztönzött, hogy így vezessétek a céget?

Sok apró dologgal találkoztunk. Friss diplomásként két opciója volt az embernek: vagy elmegy egy nagy céghez dolgozni, de olyan típusú munkahely, ahol szívesen dolgoztunk volna, egyáltalán nem volt, csak külföldön. Nem akartunk lelépni mert úgy éreztük, hogy feladatunk van itthon, és egyébként is mennyivel nagyobb kihívás! Azért nem szívesen mentünk nagy cégekhez, mert jellemzően az alacsonyabb hozzáadott értékű feladatok voltak akkoriban Magyarországra kiszervezve. Ez azóta változott kicsit, ma már valós alternatíva lenne egy nagy cég és a helyek száma sem limitált, sőt, nagy a verseny a képzett szakemberekért. Vagy egy kis cégnél keres állást, ahol megszokott dolog a borítékozás, a beszámlázás, nem biztos, hogy olyan projekteken dolgozhatsz, amit szeretsz. Ekkor semmi nem védi meg a munkavállalót, ki van szolgáltatva a környezetének. Ez a mi területünkön, kreatív területen sajnos általános, a kis cégeknél legalábbis. A saját cégünkkel az volt a legfőbb célunk, hogy egy olyan helyet hozzunk létre, ahol szeretünk dolgozni, olyan munkákon, amiket szeretünk. Nálunk fix munkaidő van, fizetett szabadság, bejelentett munkabér.


Miért kérdés ma Magyarországon így céget vezetni? Vagy miért nem kérdés? (Van, hogy elbizonytalanodsz? Mivel győzöd meg magad, hogy menj tovább mégis így?)

Ha őszinte akarok lenni, folyamatosan vannak elbizonytalanodásra okot adó pillanatok. Az adóterhek kérdése épp egy ilyen pont. Kiszámolva, hogy egy évben mondjuk mennyit költünk arra, hogy kifizessük a mindennemű adókötelezettségeinket, megkérdőjelezhetném a döntésünket. De ez inkább megerősíteni szokott minket abban, hogy jó az, amit és ahogy csinálunk, mert a közteherviselés szükséges és jó dolog. Épp ezért nagyon jó a Vállalható Üzleti Kultúráért kezdeményezés, mert kimondja és felvállalja a vállalhatóság ügyét. Az igazsághoz persze hozzátartozik az is, hogy sokan rákényszerülnek arra, hogy ne vállalhatóan vagy szürkén működjenek. Az biztos, hogy könnyebb az első pillanattól így működni, mint utólag megpróbálni változtatni.


Mit kezdesz azokkal, akik ezért esetleg furcsán néznek rád/rátok?

Több ilyen volt persze, sokszor felháborodással találkozunk erről beszélgetve. Például egyszer egy potenciális ügyféllel való tárgyaláskor, meséltünk a működésünkről, az elveinkről. Azt mondta, hogy “Mit képzelünk magunkról, hogy adózunk?! Nem éri meg! Nekem is volt egy ilyen időszakom egyetem után, de rájöttem, hogy nem éri meg.”. Igen, magasabb áron dolgozunk, hiszen az adók és egyéb járulékok kifizetését be kellett építenünk az árazásunkba. Befizetni, viszont be kell őket. Azt gondolom, hogy közteherviselés nélkül egyszerűen nem tud működni egy modern társadalom.


Mennyire érzed egyedül magad az üzleti környezetedben?

Nem érezzük egyedül magunkat. Ügyfélkörünk és alvállalkozóink körében ez a jellemző hozzáállás. Nem is szívesen dolgozunk olyanokkal, akik nem így működnek. Az is kiemelten fontos, hogy nem ítélkezünk mások felett, a magunk dolgával foglalkozunk. Értjük a kontextust, sok esetben érthető, hogy az adott vállalkozó miért jutott oda. Nekik biztosan valahogyan szükséges lenne segíteni.


Miért éri meg neked személy szerint a vállalhatóság mellett elköteleződni?

A vállalható működés nem volt kérdés. Az is igaz, előfordul, hogy versenyhátrányba kerülünk, pusztán a költségesebb működésünk miatt. Nyilvánosan felvállaljuk ezt a döntésünket, akár azzal, hogy olyanokkal üzletelünk, akik hasonlóan gondolkodnak, akár azzal, hogy csatlakoztunk a Vállalható Üzleti Kultúráért kezdeményezéséhez. Egy ilyen közösség már demonstrálni tudja a gazdaságnak azt a szegletét, akiknek ez a fajta működés alapelve, ezáltal másokat is motiválhatunk.


Miért jó a cégednek?

Számomra a cégem nem egy profitgeneráló gépet, hanem egy közösséget jelent. A MAFORM-mal és a partnereinkkel olyan megoldásokat kínálunk, amikkel megpróbáljuk az emberek életét jobbá tenni. Ez a magasztosabb célunk. Természetesen van egy gazdasági vetülete is, szeretnénk bizonyítani, hogy van annyira erős a magyar design, hogy erre építve egy nemzetközi piacon is versenyképes céget lehet működtetni. Ez nyilván csak akkor működik, ha tényleges nyereséget tud realizálni a cég.

Arra pedig, hogy a Vállalható Üzleti Kultúráért kezdeményezés tagjai lehetünk, büszkék vagyunk. Jó érzés volt, hogy egy független mérce szerint jó az, ahogy működünk. Nem mellesleg, a kérdések között volt olyan, amire nemmel kellett válaszolnunk, ami azóta arra motivált, hogy azon a területen is fejlődjünk.


Miért jó az országnak?

Nagyon fontos, hogy egy közösségként kell tekinteni magunkra és nem ellenérdekelt felekként. Aki nem vállalhatóan működik, nem transzparens, annak valószínűleg titkai, takargatnivalói vannak. Ez megnehezíti a párbeszédet is a felek között, a párbeszéd hiánya, pedig megnehezíti a tanulást. Nagyobb transzparenciával többet tudnánk tanulni egymástól. Ez pedig elmondhatatlanul értékes lenne.


Mi segítene neked és másoknak is, hogy könnyebb legyen vállalhatóan céget vinni?

Legelső dolog, ami eszembe jutott a könnyebb, gyorsabb adófizetés lehetősége lenne. Ha mondjuk havonta egyszer, egyösszegben, egy százalékos szorzó alapján, egy adónem alatt könnyen fizethetném be a teljes adókötelezettségünket, amivel komoly időt spórolhatnánk.


Egy pozitív példa, ami eszembe jutott a legális szoftverek esetében a havidíjas fizetési lehetőség. Régebben, kisebb cégként több olyan szoftver is volt, amelynek a megvásárlását nem engedhettük meg magunknak, mert egyszerre kellett volna nagyon magas összegeket kifizetnünk. A havidíjas rendszerben viszont könyebben tudtuk menedzselni ezeket az előfizetéseket.


Biztosan vannak, akik szeretnének változtatni a működésükön. Nekik jó lenne valamiféle tanácsadási lehetőséget biztosítani. Sokszor nagyon különböző probléma áll a hátterében annak, hogy miért nem működik, miért nem kifizetődő valami. Esetleg üzleti innovációkkal, új folyamatokkal sok cégnek lehetne segíteni a vállalhatóvá válás folyamatában.


bottom of page