top of page

Nem éri meg olyanokkal dolgozni, akik nem így gondolkodnak

Patai Zoltán - Netpincér, a Vállalható Üzleti Kultúráért nagykövete

Forrás: Patai Zoltán

Miért döntöttetek úgy, hogy a vállalhatóság fontos a cégvezetésben?

A vezető-társaimnak és nekem sem volt kérdés. Olyan közegben nőttem fel, tanultam, és dolgoztam a Netpincért megelőzően, ahol a Bridge Budapest Vállalható Üzleti Kultúráért kezdeményezésének manifesztójában is meghatározott elvek alapvetésnek számítanak, így ezeket én is hozom magammal és természetes volt, hogy cégvezetőként is ezek mentén cselekszem.


Voltak történetek az életedben, a környezetedben, ami arra ösztönzött, hogy így vezessétek a céget?

A környezetemben ezt láttam mindig is. Külföldön tanultam, Svájcban is például, akik jól ismertek a rendszerető, teljesítményorientált attitűdjükről. Eddigi életem során azt tapasztaltam, olyan kultúrájú helyeken éltem, dolgoztam, tanultam, ahol a vállalhatóság érték. Így alap volt, hogy a céget is így szeretném vezetni.


Miért kérdés ma Magyarországon így céget vezetni? Vagy miért nem kérdés?

Nekem nem kérdés, de nyilván tapasztalom, hogy egyeseknek ez lehet kérdés, mivel nem minden versenytárs, beszállító, partner működik feltétlenül vállalhatóan. Sokszor látom, hogy versenyhátrányba kerülsz, ha nem úgy csinálod, ahogy ők, így ezért lehet kérdés a transzparens, szabályos cégvezetés. Nekem először meglepő volt ilyet tapasztalni a magyar üzleti környezetben, mert külföldön nem ez a jellemző.


Mit kezdesz azokkal, akik ezért esetleg furcsán néznek rátok?

Megosztok egy konkrét példát. Interjúztattam valakit, aki az interjú egy pontján megkérdezte tőlem, hogy mi lenne, ha beszámlázna KATA-val, így mindenki jobban jár. Nemet mondtam, mert a Netpincér nem így működik. Ezután pedig érdekes módon tárgytalanná vált neki a pozíció. Időnként egyes partnereink részéről is felmerül a kérdés, lehet-e trükközni, és mivel nem lehet, így van, hogy elveszítünk például egy éttermi partnert. Hosszú távon viszont jobban járunk így, nem éri meg olyanokkal dolgozni, akik nem így gondolkodnak. Hiszek a hosszútávúságban, így számomra könnyű meghozni ezeket a döntéseket.


Mennyire érzed egyedül magad az üzleti környezetedben?

Pozitívan állok ehhez, nem érzem magam egyedül, hiszen számos olyan partnerrel dolgozunk, akik hozzánk hasonlóan gondolkoznak. Azt érzem, hogy nem mindenki működik így, de szerintem jó irányba haladunk, bár igaz, hogy Magyarországon gyakrabban fordul elő nem vállalható üzleti partner, legalábbis ez a tapasztalat. Mi igyekszünk megtalálni azokat a partnereket, akikkel megfelelően tudunk együttműködni. Azt látom, hogy 1-1 nagyobb cégnek egyszerűbb megtalálni ezeket a partnereket. A kicsi cégeknek nehezebb, sokszor nincs akkora tárgyaló erejük, így ők sokkal több mindent kockáztatnak, minden mindegy alapon küzdenek és próbálnak előre menni. Ezért is fontos, hogy a nagyobb cégek példát mutassanak.


Miért éri meg neked személy szerint a vállalhatóság mellett elköteleződni?

Szeretnék abban hinni, hogy egyre inkább versenyre épülő közegben dolgozhatok, és ehhez nem kell külföldre menni, így ezt a fajta üzleti kultúrát én magam is próbálom alakítani. Sok tehetséges ember azért nem akar itthon dolgozni, mert nem látja vállalhatónak az üzleti kultúrát.


Miért jó a cégednek?

Abszolút hosszú távon gondolkodom erről. Ha egyre több üzleti szereplő és partner van, aki vállalhatóan működik, nem kerül versenyhátrányba senki, transzparensen lehet együttműködni, a tehetségeket haza lehet vonzani külföldről. Ez cégvezetőként nekem is érdekem, és felelősségem tenni érte.


Miért jó az országnak?

Amellett, hogy a tehetségek hazajönnek, egy átláthatóan működő, versenyre épülő üzleti, gazdasági környezet vonzza a külföldi tőkét és befektetéseket, továbbá a termelékenység is bővülni tud. A GDP-t az határozza meg, hogy a lakosság hány %-a és hány órát dolgozik, továbbá milyen termelékenységgel. Egy kutatás szerint az első kettővel jól teljesítünk, lemaradás a termelékenységgel van. Azonban amíg ügyeskedéssel is előre lehet lépni, nincsenek rákényszerítve a cégek a hatékonyabb termelékenységre.


Mi segítene neked és másoknak is, hogy könnyebb legyen vállalhatóan céget vinni?

Ha lenne egy átfogóbb gondolkodásmód-váltás az országban. Ezentúl, hogy konkrétumot is mondjak, amit például ti a Bridge Budapestnél csináltok: kiemelitek azokat a cégeket, akik vállalhatóan működnek, így kapnak visszacsatolást, megerősítést, hogy igen, érdemes így csinálni. Összekötitek a hasonló szereplőket, így érezzük, hogy nem vagyunk egyedül ezzel a hozzáállással. Az egyszerűbb szabályozások és adózási előnyök is jelentősen segítenének. A digitalizálódás az adózásban például egy jó irány, de leginkább gondolkodásmódbeli változásra van szükség.


bottom of page