top of page

A „megoldjuk okosba” nem az én világom

Nagy Zoltán - Reynaers Aluminium Kft., Minősített Vállalható Üzleti Szereplő


Fotó: Nagy Zoltán

Miért döntöttetek úgy, hogy a vállalhatóság fontos a cégvezetésben?

Eddig csak olyan cégeknél dolgoztam, ahol természetes volt a jogszabálykövető és tisztességes üzleti magatartás. Én tulajdonképpen ebben nőttem fel, így fel sem merült, hogy letérjek erről az útról. Mindemellett a vállalhatóság nem csak az üzletben, hanem a magánéletben is fontos. Ha ez az ember értékrendjének a része, akkor nem is igazán lehet kettéválasztani ezeket a területeket.


Voltak történetek az életedben, a környezetedben, ami arra ösztönzött, hogy így vezessétek a céget?

Ha valaki nyitott szemmel jár, láthatja az érme mindkét oldalát, és eldöntheti, melyikkel tud jobban azonosulni. Én ezt csak így tudom csinálni, így érzem jól magam. A „megoldjuk okosba” nem az én világom.


Miért kérdés ma Magyarországon így céget vezetni? Vagy miért nem kérdés? (Van, hogy elbizonytalanodsz? Mivel győzöd meg magad, hogy menj tovább mégis így?)

Számomra ez nem kérdés. Hosszú távon, piaci alapon csak így lehet sikeres egy vállalkozás. A tisztességet nem éri meg aprópénzre váltani. Előfordul, hogy egy-egy fontosabb döntés előtt bizonytalan vagyok, mert nem látszik tisztán a végkifejlet, de nem a vállalhatóság terén. Valamelyik compliance tréningen hallottam egyszer, ha bizonytalan vagy a helyzet kapcsán, képzeld el hogy lehozzák a történetet a neveddel és fényképeddel a címlapon. Ha úgy érzed nem szívesen mennél utána emberek közé, akkor tudod, hogy rossz döntést hoztál.


Mit kezdesz azokkal, akik ezért esetleg furcsán néznek rád/rátok? (Ha tudsz felidézni párbeszédeket és érvelést, szuper lenne, ha megosztanád.)

Nem emlékszem, hogy ezen bárki meglepődött volna. Ha ez a téma felmerül, inkább megnyugvással tölti el az embereket, ha látják, hogy nálunk rendben mennek a dolgok.


Mennyire érzed egyedül magad az üzleti környezetedben?

Eddig soha nem éreztem, hogy egyedül lennék ezzel. Létezik a gazdaságnak egy szürke ágazata, de eddig minden területen sikerült olyan kollégát vagy üzleti partnert találni, akivel korrekten lehet együttműködni.


Miért éri meg neked személy szerint a vállalhatóság mellett elköteleződni?

Szeretek nyugodtan aludni, és fontos, hogy bárkinek lelkiismert-furdalás nélkül a szemébe tudjak nézni.


Miért jó a cégednek?

Sok szempontból. Ha vállalható a vállalkozás, és itt sorolhatnám a Vállalható Üzleti Szereplők Manifesztójában leírt értékeket, az összességében pozitívan hat az eredményességre. Hiszem, hogy ez a fajta üzleti magatartás növeli a munkatársak elkötelezettségét, motiváltságát, hatékonyságát. Ezen felül a jó munkahelynek egy idő után a piacon is híre megy, ami vonzóvá teszi a céget a hasonlóan gondolkodó jó szakemberek számára. Az üzletfeleinknek ez a fajta értékrend hitelességet, megbízhatóságot, kiszámíthatóságot jelent. Hosszútávú, gyümölcsöző kapcsolatokat pedig csak bizalomra alapozva lehet építeni.


Miért jó az országnak?

A gazdaság fehéredése számos előnyt jelent. Az adóelkerülés visszaszorulása igazságosabbá teszi a piaci versenyt, lehetővé teszi az adókulcsok csökkentését, ami növeli az ország és az itt működő vállalkozások versenyképességét. A kisebb adó és járulék terhek elősegítik a bérek emelését, ami a szociális biztonság és az életszínvonal növekedését hozza magával. A korrupció csökkenése pedig egyre fontosabb szerepet játszik az EU-s támogatások kifizetésében, és úgy vélem a társadalom széles köre profitálna belőle, ha gyors és érezhető javulás történne ezen a téren.


Mi segítene neked és másoknak is, hogy könnyebb legyen vállalhatóan céget vinni? (Jöhetnek az elveken túl abszolút konkrétumok...)

Sok vállalkozás esetén a bérek kifizetése jelenti a legnagyobb költséget. Jelenleg az adóék 43 %, ami ugyan sokat csökkent az elmúlt években, de még így is az egyik legmagasabb az EU-ban. Ha ez 30 % körüli értékre csökkenne, azzal sereghajtóból az élmezőnybe kerülnénk. A 27 %-os áfa a legmagasabb az unióban. 20 % körüli értékre csökkentése tovább fehérítené a gazdaságot. A kisebb adók kisebb motivációt jelentenek az adóelkerülésre és növelik a fogyasztást is. A cégekről jelenleg nyilvánosan és ingyenesen elérhető hiteles információ korlátozottan ugyan, de rendelkezésre áll. Ezt lehetne tovább bővíteni, egyfajta digitális vállalattörténetté vagy bizonyítvánnyá. Fizetős szolgáltatásként ez már elérhető. Ha viszont mindenki szabadon hozzáférne, akkor az adott vállalat vagy cégvezető múltjának ismeretében felelősebb döntést lehetne hozni arról, hogy érdemes-e vele együttműködni. Ez segítene kirostálni a vállalhatatlan szereplőket.


bottom of page