top of page
  • Szerző képeBridge Budapest

Sok kreatív gondolat abból jön, ha az ember nyitott szemmel jár, és kimozdul a saját közegéből

Írta: Patakfalvi Dóra


Somogyi András, a magyarországi Bosch csoport humán erőforrásért felelős alelnöke Magyarországon és az Adria régióban és Gódor Zola matek coach, a Rapid Matek alapítója


A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója. A magyarországi Bosch csoport több mint 18 300 munkatársat foglalkoztat (2022. december 31-én). Az egyes gyártó, kereskedelmi és fejlesztési egységekhez tartozó kereskedői és szervízhálózat a teljes országot lefedi.


A Rapid Matek innovatív oktatási program, amely kétnapos kurzusokon és a Rapid PLAY „matekos Netflix”-en keresztül tart különböző matematikai felkészítőket felső tagozatos iskolásoknak és érettségizőknek. Jelentős szereplői a TikToknak, ahol a 253 ezer követőjével a Rapid Matek a TOP100 hazai kreátor között van.



Patakfalvi Dóra: Elégedettek voltatok a párosításotokkal az Árnyékprogramban?

Gódor Zola: Ezen nevettünk is, hogy valószínűleg azért kerültünk össze, mert egyikőnk sem volt jelen a kick-off meetingen... De a viccet félretéve, én azért jelöltem Andrást, mert a tavalyi Árnyékprogramom is nagyon jól sikerült az akkori nagyvállalati partneremmel, ezért most is ezt szerettem volna, hiszen mi is forprofit szervezet vagyunk. Ráadásul mint Andrástól megtudtam, a Bosch is „startup jelleggel” indult egykor, és fantasztikus, mekkora céggé nőtte ki magát. Pár fővel indult valamikor, és nekem is ez a célom, hogy egyszer nagyra nőjünk.

Somogyi András: Igen, nagyjából 135 éve vagyunk túl a startup fázison. Zolát nem ismertem korábban, de én is nagyon örültem a match-ünknek. Számomra lenyűgöző, amit felépített. Gimnazistaként én is az a fajta diák voltam, akinek megvolt a magához való esze, mégsem teljesítettem a legjobban matekból, aminek inkább motivációs okai voltak. Szuper, hogy létrehoztak valamit, ami a mai gyerekeknél már segít ezen a problémán. És tulajdonképpen nekünk is dolgozik Zola mindezzel, hiszen technológiai cégként olyan kollégákra van szükségünk, akik szeretik a matekot, jó analitikai készségekkel rendelkeznek és a műszaki pályát választják.


PD: Milyen témák merültek fel a találkozásaitokon?

G.Z.: A Rapid Matek jelenleg egy növekvő pályán mozog, aminek része, hogy a Cápák között tévéműsor kapcsán Balogh Petya befektető holdingja is beszállt a cégünkbe, így elkezdődött a csapatépítés: bővült a videós stáb, és csatlakoztak marketinges kollégák is. Ezekről beszéltem Andrással az első találkozónkon, és az együttműködésünk irányvonalait is meghatároztuk. A következő találkozónk pedig egy fél napos gyárlátogatás lesz.

S.A.: Én alapvetően gyári ember vagyok, gyárban kezdtem dolgozni a Bosch-nál, ezért arra gondoltam, megmutatom Zolának a hatvani gyártó részlegeket, és azt, hol vannak azok a matematikai tudások, amiket a gyakorlatban működtetünk. A belső logisztikánk például egy teljesen autonóm módon működő rendszer, ahol kisebb-nagyobb robot eszközök szállítják az alapanyagot a gyártáshoz. Ezeknek nemcsak a szoftverei működnek matematika alapon, hanem annak a kalkulációja is, hogy milyen megfelelő ütemidőt tartson egy belső ellátási rendszer, ami elég komplex feladat. Egy ilyen folyamat példája pedig nagyon jól jöhet Zoláék oktatásában is akár, mert jól szemlélteti, milyen izgalmas területeken lehet ezt a tudást használni. Tehát meggyőződésem, hogy ez egy hosszú távú együttműködés lesz.


P.D: Mi volt a legmeglepőbb dolog számotokra, amit megtudtatok a másik karrierútjával kapcsolatban?

G.Z.: Nekem kifejezetten tetszett például, hogy bár András topvezető, mégis nagyon sok részlegén dolgozott a cégnek, így tisztában van azzal, hogy egyes telephelyeken milyen munkák zajlanak. Egy startupnál ez a komplex tudás és sokoldalúság elengedhetetlen. Én mostanában a forgatási technikákat tanulom, mert vezetőként egy kicsit minden szakértőjének kell lenni.

S.A.: Ami nekem nagyon érdekes volt Zola életéből, hogy felfüggesztette a PhD-jét, és inkább azt mondta, valami valós és élő dolgot szeretne csinálni. Én HR-re jártam az egyetemre, és negyedévesen én is úgy döntöttem, hogy az iskolapadban meghallgatott elméletek után szeretnék nagy nemzetközi vállalatoknál tanulni a szakmáról. És ekkor kimentem félévre egy németországi ösztöndíjra. Amikor pedig hazajöttem, nem mentem vissza az egyetemre, hanem egyéni tanrendben végeztem el azt, és közben gyakornok lettem a Bosch-nál. Úgyhogy közös pont a pályánkon, hogy mindketten korán elmentünk ténylegesen megtapasztalni a nagybetűs valóságot és szakmát. Mindennek ellenére én továbbra is biztatnám Zolát, hogy fejezze be a PhD-jét, ha már annyi munkát beletett.

G.Z.: Terveim szerint a jelenlegi tevékenységeim úgyis kiadnak majd maguktól egy disszertációt. Az én kutatási területem ugyanis az értékinnováció – pontosan az, amit most csinálunk: olyan terméket, szolgáltatást találunk fel, ami azelőtt nem létezett a piacon. A matektanításunk egy olyan módszertan szerint működik, amiről senki nem hitte el korábban, hogy működik: hogy két nap alatt fel lehet készülni az érettségire, vagy hogy TikTok formátumban lehet online videókurzust gyártani. Pedig tényleg működik.


P.D.:A sikerélmények eljutnak hozzád?

G.Z.: Abszolút. A sztenderd kérdőíves visszajelzések után („két nap alatt többet tanultam, mint négy év alatt”, „nem gondoltam volna, hogy meg tudom szeretni két nap alatt a matekot”) egy ideje egyre több utcai szituációba is keveredem, azaz idegenek szólítanak le. A múltkor egy kávézóban a felszolgáló lány azt mondta, hogy 2018-ban részt vett az érettségi felkészítőnkön, és ahhoz képest, hogy korábban bukdácsolt matekból, négyes lett az érettségije. És hogy ha most visszagondol rá, akkor elszorul a torka. Ezek nagyon fontos dolgok.


P.D.: András, a te HR-vezetői munkádban hogyan érkeznek visszacsatolások?

S.A.: Nagyvállalati közegben, főleg HR területen ez azért nehéz ügy, mert a HR-rel kicsit úgy vannak az emberek, hogy ahhoz mindenki ért. Másrészt lényegében lehetetlen, hogy ennyi alkalmazott egyaránt elégedett legyen. Úgyhogy a HR-esnek az az elhivatottsága, hogy a munkatársak legalább 80 százalékával jót tegyen. De én inkább arra vagyok büszke, ahogy Zola is említette, hogy sok helyről visszakapom, hogy annak ellenére, hogy viszonylag magasan vagyok a szervezeti hierarchiában, számomra nagyon fontos az, hogy elérhető és közvetlen főnök legyek. Értékalapon szeretek működik. És ezt szerencsére a kollégák is sokszor visszacsatolják nekem. Ahogy említettem, gyakornokként kezdtem a cégnél, és azt vallom, hogy nem szabad elfelejtenünk, honnan jöttünk.


P.D.: És mi az a tevékenység az életetekben, ami közben a legjobb ötleteitek születnek?

S.A.: Szerintem nagyon sok kreatív gondolat abból jön, ha az ember folyamatosan nyitott szemmel jár, és kimozdul a saját közegéből. Bár egy nagyvállalatnál szinte minden percre meg van tervezve, és még a saját időmnek sem vagyok igazán gazdája, de amikor ki tudok ebből mozdulni, az nagyon inspiráló. És bármilyen viccesen hangzik, de nekem a reggeli zuhanyzás közben jönnek a legkreatívabb ötleteim. Sok esetben olyan problémák megoldására jövök rá, amiken hetek óta agyaltam. Ez persze színtiszta pszichológia, hiszen zuhanyzás közben szabadnak érzed magad, vagyis a gondolataid is szabadabban szárnyalnak.

G.Z.: Szívesen mondanám, hogy nekem futás közben jönnek a legjobb gondolataim, de sajnos a futás minden másodpercében azt érzem, hogy mindjárt meghalok. Szóval nagy tisztelettel hallgatom azokat, akik azt mondják, hogy őket a futás felszabadítja. Én inkább folyamatosan nyitott szemmel járok, így bármiről beugorhat egy jó ötlet.






bottom of page